Параграф22 Daily

§22 Новини

Измамници се представят за служители на Регионалната здравна инспекция и обират скъпи домове

Нова измамна схема на фона на страховете на хората от заразяване с COVID-19. Измамници се представят за служители на столичната здравна служба и така без проблем си осигуряват достъп до частни домове. Най-често се насочвали към скъпи имоти в елитни квартали. А веднъж попаднали вътре, крадат каквото могат. Жертвите дори не могат да ги разпознаят, защото били облечени с маски и защитни костюми.

Преди дни пред кооперация в „Бояна” се появили двама мъже, облечени в защитни костюми, с маски и очила. След като живеещите им отворили, двамата се представили за служител на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и безпроблемно влезли в имота. Всички помислили че са там, за да дезинфекцират срещу COVID 19 и никой не им поискал документи за самоличност. По-късно едно от семействата разбрало, че от дома им липсват накити. Други съседи пък са с разбита входна врата на жилището.

Потърпевшите веднага се обадили в РЗИ и така разбрали, че мъжете изобщо не са пратени от тях. „Господинът, който ми се обади, ме попита защо наши служители не се легитимират и влизат без да се представят. Аз отговорих, че нямаме такава служба и не правим такава дезинфекция”, обяснила Виолета Минева от кол центъра на СРЗИ.

След случая в блока са категорични, че спешно ще засилят охраната. От полицията пък са заявили, че подобна измамна схема не им е позната. А от РЗИ призоваха хората да са бдителни и уточниха, че техни служители нямат правомощията да влизат в частни домове. „РЗИ отговаря само за обектите с обществено значение и са по Закона за здравето, а жилищните сгради не спадат към тази група”, обясни Руслана Петрова от СРЗИ пред Нова Тв.

Паниката и страхът след пандемията правят хората два пъти по-невнимателни и доверчиви, поясняват психолозите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във