Параграф22 Daily

§22 Новини

Измамниците са се научили да изнудват пари с помощта на бот в Telegram

В месинджъра на Telegram се е появил бот, който позволява да променяте номерата на изходящите повиквания и да променяте гласа, отбелязъл Алексей Дрозд - ръководител на отдела за информационна сигурност на SerchInform. "В Telegram се появи бот, който ви позволява да се обаждате с заместване на телефонен номер. Трябва да изпратите команда до бота, например, за да осъществите повикване със заместване на номер, след това въведете номера, който искате да повикате и номерът, който трябва да се покаже, когато се обадите", посочил той.

Отбелязва се, че потребителят не трябва да напуска Telegram за да осъществи повикване. Експертът обяснил още, че други услуги за разговори с подправяне на номера нямат толкова ниски прагове за влизане. Обикновено трябва да инсталирате самостоятелно клиентска програма за разговори, да разположите виртуална автоматична телефонна централа, да ги свържете помежду си и да конфигурирате достъпа до услугата за SIP телефония, уточнил той. "Телеграмният бот е платен, измамникът трябва да остави телефонния си номер там, така че възниква въпросът доколко начинът на плащане за услугата позволява на киберпрестъпниците да останат анонимни. Затова бих искал да вярвам, че този бот е направен, например от някаква банка като „стръв“ за залавяне на телефонни измамници“, заключил експертът.

По-рано руският вестник "Комерсантъ", позовавайки се на заместник-ръководителя на Центъра за реагиране при инциденти на Group-IB Ярослав Каргалев е съобщил, че престъпник може да посочи в бота телефон, принадлежащ на абонат от списъка с контакти. След това, при извикване на жертвата, ще се покаже записаното име. Подобна схема е опасна, тъй като измамникът може да се представи като роднина, приятел или работодател, за да открадне пари от жертвата. Но най-често нападателите, използвайки заместването на номера, се представят като служба за сигурност на банката и по време на разговора убеждават жертвата да преведе парите си по сметката на измамника, уточни Дрозд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във