Параграф22 Daily

§22 Новини

Изплагиатстваха и проф. Божидар Димитров

Директорката на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” проф. дфн Боряна Христова изпаднала в ступор, когато, преглеждайки новопостъпили книги в библиотеката, с изумление видяла известната книга на проф. Божидар Димитров „12 мита в българската история” (120 хиляди екземпляра, продадени за една година) в съвсем друго състояние. Корицата била същата, текстът - същият, само името на автора било друго - Антонио Иванджиков.

Издателството, отпечатало книгата, е „Печатница НИМА” ЕООД, Плевен. Когато Божидар Димитров се снабдил с книгата на... Иванджиков, се втрещил не по-малко.

„Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии; редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга – е, това не беше ми се случвало”, коментира Димитров.

„Доколкото знам компетентните органи, защитаващи авторското право, вече са сезирани, но какво ще направя аз, ще видя по нататък. Все още съм зает с подготовката на тракийската изложба в „Лувъра“, а напоследък съм зает и с подготовката на изложба в Кремълския музей в Москва. Като се освободя, ще видя какво ще ги правя тези юнаци”, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във