Параграф22 Daily

§22 Новини

Изправят пред съда Герхард Шрьодер заради връзки с руското правителство

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда заради близките си връзки с руското правителство, съобщиха германските съдебни власти. Прокуратурата в град Хановер потвърди пред АФП, че е предала на федералния прокурор в Карлсруе, където се намира германският Конституционен съд, искане за разследване на жалба срещу няколко лица, включително Шрьодер.

Съдът в Карлсруе ще трябва да реши дали да започне разследване по обвинения, свързани с правата на човека. Жалбата се отнася до предполагаеми "престъпления срещу човечеството".

Шрьодер е подложен на натиск заради близките си връзки с Москва и приятелството си с руския президент Владимир Путин. Новият канцлер и негов колега социалдемократ Олаф Шолц миналата седмица го призова да напусне постовете си в руските енергийни гиганти "Роснефт" и "Газпром" след нахлуването на Путин в Украйна, като заяви, че не е "правилно" да ги поддържа.

Шрьодер, който беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 г., е председател на борда на директорите на руския петролен гигант "Роснефт". През юни 77-годишният Шрьодер трябва да се присъедини и към надзорния съвет на газовия гигант "Газпром".

Газовата група стои зад спорния руски газопровод "Северен поток 2", който беше спрян от Шолц като една от първите реакции на Запада заради войната в Украйна. Самият Шрьодер подписа първия "Северен поток" през последните седмици от мандата си и понастоящем оглавява комитета на акционерите на газопровода.

Отказът му да прекъсне връзките си стана причина футболният клуб от Бундеслигата Борусия Дортмунд да му отнеме почетното членство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във