Параграф22 Daily

§22 Новини

Изпълнителният директор на JPMorgan предупреди за рисковете за икономиката на САЩ

Комбинацията от инфлация, войната в Украйна и санкции срещу Русия може да "увеличи драстично рисковете пред САЩ", заяви главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън в годишното си писмо до акционерите в понеделник. Той предупреди за непредсказуеми последици за националната икономика.

Според Даймън избухването на конфликта в Европа е променило нещата, като е разтърсило пазарите, пренаредило е съюзите и е преструктурирало моделите на световната търговия. Това крие както рискове, така и възможности за САЩ и други страни, пише той. "Войната в Украйна и санкциите срещу Русия като минимум ще забавят световната икономика, а може и да я влошат", казва Даймън.

Ръководителят на най-голямата американска банка изтъкна несигурността относно приключването на конфликта и неговото въздействие върху веригите за доставки, особено върху тези, свързани с енергийните доставки. "Могат да бъдат добавени още много санкции, което би могло драстично и непредсказуемо да увеличи техния ефект. Заедно с непредсказуемостта на самата война и несигурността, свързана с глобалните вериги за доставка на суровини, това създава потенциално взривоопасна ситуация", каза Даймън.

"По-късно ще говоря за несигурния характер на световните енергийни доставки, но засега просто е лесно да се наруши тяхното функциониране". Банкерът добави, че JPMorgan не се притеснява за пряката си експозиция към Русия, въпреки че "все още може да загуби около 1 млрд. долара с течение на времето".

Междувременно друга банка от Уолстрийт - Goldman Sachs, предупреди миналия месец, че САЩ вероятно ще изпаднат в рецесия, ако цените на петрола продължат да растат на фона на санкциите срещу Русия и липсата на алтернативни източници.

Рязкото покачване на цените на бензина в САЩ вече засегна потребителското доверие, като породи опасения за намаляване на разходите. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Москва е изцяло виновна за покачването на цените на бензина в САЩ, като призна, че няма да може да направи много за бързото покачване на цените на горивата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във