Параграф22 Weekly

§22 Новини

Изтезанията в Италия не са престъпление

Почти 90 процента от хората в ЕС предпочитат да решат даден спор извън съдебната зала, ако имат тази възможност, сочи проучване на Евробарометър, цитирано от председателя на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на европарламента - Хуан Фернандо Лопес Агуляр.


Затворите в страните-членки на Европейския съюз са претъпкани, като в някои от тях не се спазват човешките права на задържаните, е още от заключенията, които могат да бъдат направени. Това бе последното заседание на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и тя ще продължи да работи, след като минат европейските избори.


Десет държави, чиито имена не бяха споменати, трябва да продължат с реформите, за да подобрят своите правораздавателни системи. В обхвата на доклада, който бе представен са засегнати търговските, гражданските, неразгледаните дела, както и натовареността на съдебната система.


"Някои държави имат сериозни и продължителни процедури на първа инстанция, а също така имат и голям процент неприключили дела", каза председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агуляр.


Трябва да се подобри неутралността на съдебната система, като това ще стане чрез обучаването на съдиите, изпозването на информационни и комуникационни технологии за управлението на съдилищата.


Отчитат се и слабостите, че трябва да бъде подобрено събирането на данни, за да се подобри съпоставимостта между страните-членки в този аспект. Именно поради тази причина не може да се даде ясен отговор, коя съдебна система е най-независима.


По време на заседанието на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи стана ясно, че европейските затвори са пренаселени, като често правата на задържаните не се спазват.


Такъв пример беше даден с Италия, която е поставила зад решетките 69 хиляди души. От тях 29 000 са румънци, мароканци, албанци и тунизийци. Уточнено бе, че румънските граждани са представени непропорционално, като огромна част от тях са роми и се постави въпросът дали те са дискриминирани и ако да - дали това е някакъв нов тип дискриминация.


"Италия опитва да се справи с наркотрафика и нелегалните емигранти, като лишаването от свобода е един от начините", обяви италиански евродепутат.


Комисията даде становището, че условията в италианските затвори не е на добро ниво. Затворът в Неапол "Порте Реале" бе посочен като възможно най-лошия. В построения през 1910 г. затвор, лишените от свобода нямат условията да се обучават, тренират или да прекарват по два часа на ден сами, както е по закон.


В комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи стана ясно още, че в италианските затвори се извършват изтезания. Те не се изразяват само в това, че не се спазват човешките права на затворниците, но са регистрирани случаи и на физически мъчения и унижаващо отношение.


Председателят Хуан Фернандо Лопес Агуляр поясни още, че в италианското законодателство не е дефинирано точно какво значи "изтезание". Именно поради тази причина Италия ще трябва да попълни дупката в законодателството си и да даде ясно тълкувание на тези действия. Комисията даде препоръки за справянето с пренаселеността в италиансктие затвори като се извърши амнистия или се потърсят алтернативни форми и методи за превъзпитание.


Петър Петров


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във