Параграф22 Daily

§22 Новини

Изтича срокът за издигане на кандидати за председател на Върховния касационен съд

Срокът за издигане на кандидати за председател на Върховния касационен съд изтича днес. Повторната процедура бе открита на 20 ноември, след като на 25 септември Висшия съдебен съвет не успя да избере председател измежду кандидатурите на ръководителя на наказателната колегия на съда Павлина Панова и на търговската колегия на ВКС Таня Райковска. За момента има информация за две издигнати кандидатури.

Повторният избор ще се проведе на 29 януари 2015 г. 

Внасяне на предложения за председател на ВКС е точка първа за днешното заседание на ВСС. Очаква се още днес да бъде поставен въпросът и относно механизма за гласуване на членовете на ВСС. Номиниралите съдия Панова членове на ВСС, а и министърът на правосъдието Христо Иванов, настояват изборът на съдия №1 да се осъществи, чрез бюлетини. Такава е позицията и на редица неправителствени организации, включително и на доскоро ръководения от правосъдния министър Институт за правни инициативи, както и на Съюза на съдиите в България. Мнозинството от ВСС обаче настоява при избора да се използва електронната система, чрез която се проведе гласуването и за главен прокурор преди две години, както и гласуването за административни ръководители на съдилищата, прокуратурите и следствените служби в цялата страна.

Основният мотив на повечето от членовете на ВСС за подкрепа на електронното гласуване е, че те използват системата на всяко свое заседание. На тази позиция е и главният прокурор Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във