Параграф22 Daily

§22 Новини

Извънредната общинарска сесия в Сандански погазва закона

Свикването днес на общинската сесия в Сандански, която трябва да избере нов председател, е незаконно, твърдят жителите на града. Справка в действащия Закон за самоуправление и местната администрация показва, че съветът, свикан от зам.-председателя Янко Ангелов, не е по закон, тъй като той няма право да свиква заседание. Кой може да го свика е записано и в Правилника за организацията и дейността на общинския съвет.

Конфузът е доста голям, тъй като сесията се свиква по изключително важни въпроси, пише местното издание "Топпреса" в днешния си брой. Изброени са следните точки:

1. Полагане на клетва от трима новоизбрани общински съветници.
2. Избор на председател на Общински съвет-Сандански
3. Избор на заместник-председатели на Оббищнски съвет-Сандански
4. Попълване състава на Постоянните комисии към Общински съвет-Сандански

Ако заседанието не бъде отменено, то решенията са под въпрос и може да паднат в съда, коментират юристи. Според датата за свикване на събранието и според изискването това да стане в седемдневен срок, председател на Общинския съвет може да бъде избран не по-рано от 28 октомври, вторник, заострят вниманието юристи.

Избор на нов председател се налага, тъй като досегашният - Атанас Стоянов, по-известен в града като Мравката,  влиза в парламента от квотата на ПФ. Три имена се спрягат за поста - това на Петър Додушев от ГЕРБ, на Явор Аргиров от листата на кметската партия "Бъдеще за община Сандански" и на Георги Трайков.

Санданчани са в потрес от кандидатурата на Аргиров, тъй като е всеизвестна близостта му с единствения досега осъден за купуване на гласове оранжериен бос, когото санданчани наричат и краставичаря - Никола Малчев. Именно той преди време получи присъда от 6 месеца пробация заради търговия с гласове в полза на коалиция "Бъдеще за община Сандански", където втори в листата беше именно Явор Аргиров, син на бивш зам.-директор на завод "Медика" и настоящ строителен консултант.

Името на Аргиров се свързва и със наречена от местните скандална сделка за централен терен в Сандански, купен от брат му Станислав с площ 776 кв. метра, срещу 49 669 лева, при положение, че терените на това място са доста скъпи и пазарната цена на въпросния е не по-малко от 300 000 лева. Тогава сайтът struma.bg. изтъкна като любопитен факт, че въпросната фирма е спечелила търга с оферта само с 4 лева по-висока от първоначално обявената от Общинския съвет цена. Имотът се намира в центъра на Сандански, на метри от Евангелската църква и е подходящ за изграждане на хотел, жилищна кооперация или фамилни къщи.

Санданчани твърдят, че за общинския съветник с мераци за председателския пост има съмнения за участие в порочни практики покрай узаконяване на терени, комасиране на земя и пр. Хотелиери и предприемачи даже твърдят, че кътат аудио и видеозаписи с интересни факти. Свързват го и със сделки с известни в национален мащаб люде.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във