Параграф22 Daily

§22 Новини

Извънредните правомощия за обвинението само бламират съдебната реформа

В продължение на 20 години прокуратурата доказа, че не работи в обществен интерес, а облагодетелства частни и корпоративни интереси и конкретно в случая "КТБ" - само Пеевски и лобита главно в ГЕРБ и ДПС. Да се дадат извънредни правомощия в гражданския процес на прокуратурата - прогнила от корупция и дискредитирана институция, е все едно да се даде атомна бомба в ръцете на терористи. Това е част от закулисната стратегия за бламиране на съдебната реформа, коментира правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

Извънредното законодателство в посока прокуратура у нас не заработи. Главният прокурор Сотир Цацаров отказа извънредните правомощия. Какво се случва?  Внесен законопроект, всичко тръгва по канален ред и точно от страна на онзи, който получава тези извънредни правомощия – отказ, бърза среща вчера при Бойко Борисов и се оказа, че вносителя Цветан Цветанов не си е свършил работата както трябва, иронизира правозащитникът пред Радио Пловдив.

Според Михаил Екимджиев, на този етап ние знаем само какво е мнението, при това малко така учудващо и изразено постфактум, на главния прокурор - че той не би желал тези правомощия, които се опитват да му вменят с новите изменения в ГПК хората около Цветан Цветанов. Но това, че главният прокурор не го иска, определено не значи, че този закон няма да стане факт. Все пак България е парламентарна република, от волята на парламента зависи дали те ще се съобразят с желанията на главния прокурор или все пак ще прокарат като закон това, което пламенно защитаваха в продължение на близо седмица. Много интересно е, дали точно тези депутати, които разпалено обясняваха ползите от този кретенски законопроект, сега ще си посипят главата с пепел и ще го оттеглят, защото - ако се водим по волята на Сотир Цацаров, той утре може да каже „Ми аз не искам да повдигам повече обвинения, малко много ми идва” – затова да се откажем и от обвинителната му функция.

Така че на този етап имаме само една нова ентропия и странични шумове в системата, но формално това, което знаем – главният прокурор не иска, Бойко Борисов е разбрал, проумял, че това е глупаво, и от тук нека да видим пък доколко парламента е независим след като водещи лидери на парламентарните групи казаха колко добър е техния замисъл. Да видим колко са независими от премиера и от главния прокурор и от техните кефове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във