Параграф22 Daily

§22 Новини

Извършител и подбудител на палеж са задържани в РУ-Троян

Професионалната работа на криминалистите от РУ Троян под ръководството на Окръжна прокуратура Ловеч доведе до резултат -  в рамките на 3 дни бе установен извършителят на палежа на леки автомобили в Троян, бе съобщено на брифинг с участието на ст. комисар Милен Маринов, директор на ОД МВР-Ловеч и Валентин Вълков, административен ръководител на Окръжна прокуратура Ловеч. Продължават процесуално - следствените действия за установяване на мотивите.

Цел на палежа е бил един от изгорелите 7 леки автомобила, като щетите по него са най-малко.  Благодарение на бързата намеса на екипите на РСПБЗН-Троян е предотвратена много по-голяма опасност, тъй като един от горящите автомобили е бил с газова уредба, уточни ст.комисар Маринов.

Вчера за извършителя е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ , а с прокурорско постановление за 72 часа е задържан и подбудителят, допълниха от прокуратурата. Двамата задържани, на 38 и 27 години, са криминално проявени, от Враца. Спрямо тях в миналото са образувани досъдебни производства за средни и леки телесни повреди, но до момента не са осъждани.

За определен период от време те са работили в едно от казината в Троян, уточни прокурор Вълков.

Оповестена бе  информация и за откритите в началото на седмицата край луковитското село Торос цистерни с течност.

Първоначално в изоставена сграда са открити 6 цистерни, сред които една празна, всяка с вместимост по 1000 л, пълни с неустановена течност, а ден по-късно е задържан и камион, натоварен с още 4 подобни цистерни. Те са откарани на оторизирана площадка в гр. Луковит, където са под охрана. Към момента продължават активните процесуално- следствени действията в рамките на образуваното досъдебно производство за установяване на състава и произхода на веществата. С постановление на наблюдаващия прокурор е възложено на оторизирана фирма да извърши химически и токсикологичен анализ на веществата, след което те ще бъдат предоставени на фирма, лицензирана за транспорт и преработване на опасни вещества.

В хода на разследването двамата задържани за 24 часа в неделя шофьор и пътник в камиона  с четирите цистерни са заявили, че пътуват от Ботевград към площадка за отпадъци във Велико Търновска област, за която при проверка е установено, че е затворена в края на миналата година, уточни директорът на ОДМВР-Ловеч. Работа по досъдебното производство за превозване на опасни вещества продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във