Параграф22 Daily

§22 Новини

Извършителите на атентата срещу главния прокурор: професионалисти или лаици?

"Задължително трябва да бъде заловено лицето или да се разкрие организацията, зад която стои това нещо. Трудно може да се каже, че са професионалисти. Мястото, където е избухнало взривното устройство, не представлява страшна опасност и е далече от пътя", заяви в телевизионно интервю о.р. ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция". Опитът за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев Василев сравни с убийството на италианския прокурор Джовани Фалконе, при което бомбата е заложена така, че да унищожи колата.

"В случая от вчера колите вървят бързо, а взривното устройство не е заложено директно да влияе върху автомобила", обясни ген. Василев. По думите му дали е опит за сплашване или некадърен опит за убийство ще стане ясно след края на разследването.

"Има много непотвърдени неща. Не трябва да изтича много информация за разкриване на истината. Имало ли е теч на информацията за маршрута на главния прокурор трябва да кажат служителите на НСО", допълни ген. Васил Василев.

На същото мнение е и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. "Много противоречия има и затова мисля, че разследващите трябва да ограничат говоренето по темата. Всяка грешно изпусната дума ражда поне по десетина въпроса. Когато говорят за професионалист, който е извършил престъплението на мен ми е чудно какво му е професионалното на този човек. Твърдението е, че е трябвало да бъде извършено убийство. Такова не е извършено. Очевидно не е професионалист", категоричен бе Йорданов.

Според него много показателни са снимките от местопроизшествието, разпространени в някои електронни медии. "В медиите се въртят снимки на две дървета - едното е с дупка от сачма, другото е с по-силно обелена кора. Но дори няма счупено дърво. По асфалта на пътя не видях да има някакви следи от увреждания. Освен това всяко едно умишлено престъпление трябва да има мотив - а аз мотивът не го виждам никъде", заяви Йорданов.

По думите му в този случай обществото има нужда от цялата истина. "Този случай е срам за България и каквото и да покаже разследването пак ще си бъде срам", добави Йорданов.

Огнян Чалъков от Сдружението на специалистите по боеприпаси пък информира, че военните бронирани коли се тестват обикновено с 6 кг взривно вещество. "По НАТО-вските стандарти изпитанията на бронирани автомобили за военни нужди започват от 6 кг. При изпитвания на военни автомобили стандартите не предполагат използването на осколочни елементи. В случая утежняващото обстоятелство е използването на такива осколочни елементи. Това предполага нанасяне на по-високи щети. Може да се каже, че актът е терористичен, пряко насочен към живота на институцията главен прокурор", обяви експертът.

Според него е налице човешка грешка във връзка с момента на детонация с няколко стотни от секундата по-рано. По думите му последствията са щели да бъдат по-големи, ако нямаше човешка грешка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във