Параграф22 Daily

Прокуратурата:

Иззети са 3385 ценни предмета от офиса на Божков

От 30 януари до момента от музей „Васил Божков” в София са иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Обвиняемият бизнесмен обаче е регистрирал по реда на Закона за културното наследство само 212 от тях. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

"Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000”, прогнозират от прокуратурата.

Установено е, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти. Откривани са в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи имало замърсявания от земна маса. Върху опаковките пък бил изписан текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

От държавното обвинение подчертават, че предметите се фотографират и изземват в присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД,  упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

Претърсванията и изземванията от сградата на ул. „Московска” продължават. След изземване на всички вещи, съдебно-археологическата експертиза ще бъде възложена на екип от международни експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във