Параграф22 Daily

§22 Новини

Жалбите в съда срещу списъка "Магнитски" стигнаха 42

Срещу решението на правителството, свързано с черния списък след санкциите на САЩ за корупция по закона "Магнитски" във Върховния административен съд (ВАС) вече има 42 жалби, съобщиха от върховното съдилище. Всички жалби вече са окомплектовани, а по 37 от тях са образувани дела, които са разпределени на съдии. Предстои това да бъде направено и с останалите 5. С по-голяма част от жалбите се иска и спиране на предварителното изпълнение на решението на кабинета. По тези искания магистратите трябва да се произнесат в 3-дневен срок. Очаква се това да се случи още в началото на следващата седмица.

Повечето от делата са заведени от фирми, но 5 от жалбите са на физически лица - Жана Канелова, Александър Георгиев, Борис Бекяров и Александър Ангелов. Петият е подалият оставка зам.-председател на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, който лично бе санкциониран за корупция от САЩ заедно с Божков и Пеевски и посочен от Вашингтон като човек на Пеевски.

Всички обжалващи настояват съдът да обяви рeшението на правителството за нищожно. Някои изтъкват и липсата на мотиви на акта на МС, както и че той не почива на никакъв междудържавен документ. Юристи вече предупредиха, че тъй като става дума за ограничаване на основни права на собственост, бъдещият парламент трябва да уреди със закон последиците от американските санкции.

Повечето от жалбите са от името на компании, свързани с Васил Божков, сред които са "Транс Нове", "Лотария БГ", "Евробет" и "Геймс Ънлимитед".

Решението на правителството да бъде съставен черен списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от САЩ по закона "Магнитски", бе взето на 4 юни. Същия ден Министерството на финансите огласи два списъка. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък.

ВАС вече остави без разглеждане жалбата на партията на Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета. Магистратите приеха, че няма законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за движението по силата на този акт. Решението по никакъв начин не засяга възможността на партията да участва в предсрочните избори, нито ЦИК може служебно да заличи регистрацията й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във