Параграф22 Daily

§22 Новини

Жена от Шумен обори в съда глоба за неносене на маска

Жена от Шумен обори в съда глоба от 300 лв., наложена ѝ от РЗИ за липса на маска. Това става ясно от публикуваното решение по делото, с което Районният съд в Шумен отменил санкцията, предава shumneonline.

На 1-ви юли миналата година дамата Г. Н. А. влязла в НОН стоп в града, прикривайки носа и устата си с връхната си дреха. В същото време в денонощния магазин се извършвала съвместна проверка на служители на РЗИ и ОДМВР Шумен. Заради липсата на маска контролните органи ѝ съставили акт за административно нарушение, което жената подписала с възражението: „Влизайки в обекта, бях с предпазно средство, с вдигната и придържайки я с ръка, яка на спортно горнище. Покрити ми бяха носа и устата“. В хода на делото съдът намерил, че са налице допуснати съществени процесуални нарушения при издаването на АУАН и последващото наказателно постановление, чиито разминавания в описанието на нарушението довели до накърняване на правото на защита на санкционираната, което налага отмяната на НП. Противоречия имало и в показанията на свидетелите.

Съставеният АУАН е в противоречие с отразеното в Заповед № РД-01-369/30.06.2020 г. на МЗ, където ясно е посочено, че гражданите следва да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата / в това число кърпа, шал, шлем и др. „Налице е неправилно приложение на закона, както при съставянето на АУАН, така и при издаването на обжалваното наказателно постановление относно подвеждането на обстоятелства на нарушение към приложимия закон, уреждащ състава на това административно нарушение. Неправилното приложение на закона винаги съставлява съществен процесуален порок в административно-наказателното производство, а допускането му опорочава издаденото наказателно постановление до степен налагаща неговата отмяна изцяло, като незаконосъобразно“, посочва съдът.

Поради това санкцията била отменена, а РЗИ ще трябва да покрие разходите по делото. При това те са в размер, равен на санкцията на жената – 300 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във