Параграф22 Daily

§22 Новини

Жена с муковисцидоза съди здравното министерство

Безпрецедентно дело завежда асеновградчанката Камелия Чернева срещу Министерството на здравеопазването. Тяживее с рядката болест муковисцидоза от първата си година след раждането.

Доскоро се смяташе, че е най-възрастната пациентка с рядкото заболяване у нас, съобщава "Дарик". Тя претендира пред Административния съд в Пловдив за изплащане на обезщетение за претърпените от нея имуществени и неимуществени вреди заради липса на адекватно лечение до началото на тази година.

Подробности за делото ще бъдат представени в понеделник.

Животът на Камелия е минал по болници. Въпреки това, тя е успяла да се дипломира като медицинска сестра, чете много и упорито се бори с болестта, защото е трудно да се примири със смъртта, защото като всеки човек иска да живее. Затова й трябват много пари, за скъпоструващото й лечение, непосилно за финансовите възможности на нейното семейство. Между 5 и 7 хиляди лева на месец са необходими за да овладява инфекциите, които получава в следствие на болестта.

Ако се наложи да бъде извършен повече от един курс антибиотично лечение, което помага да бъде овладяна болестта, ще са необходими още повече средства. За лечение в чужбина са нужни 160 000 евро за 24 дневен курс веднъж годишно

Facebook logo
Бъдете с нас и във