Параграф22 Daily

§22 Новини

Жената до Васил Божков под конвой в съда, остава в ареста

Елена Динева, жената на хазартния бос Васил Божков, е поискала да бъде пусната от ареста срещу парична гаранция или друга мярка за неотклонение. Тя се явила лично в спецсъда миналата седмица въпреки риска от COVID-19. Съдебни охранители я конвоирали от следствения арест на "Г.М. Димитров" в спецсъда, който заседавал няколко часа по молбата, но отказал промяна на мярката.

Същата съдба споходила и бившия шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев - и той като Динева остава в ареста поне до четвъртък. Тогава двамата имат право да обжалват отказа за освобождаване пред Апелативния специализиран съд.

Явяването на Динева в залата е било по нейно желание. Имало възможност и за скайп връзка, но тя не е ползвана.

Елена Динева и Огнемир Митев са обвинени за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. Спецсъдът е преценил, че няма опасност двамата да се укрият, но още не е отпаднала опасността на свобода те да извършат престъпление.

При вземане на решението си съдът се позовал на показанията на бизнесмена Цветомир Найденов. От тях ставало ясно, че Динева е участвала редовно в бизнес срещи, които се провеждали всеки вторник с управителите и съдружниците в "Еврофутбол". Тя била запозната в детайли с делата на мъжа си, който се издирва по 11 обвинения.

През февруари т. г. съдия пусна Елена Динева срещу гаранция от 1,5 млн.лв., но седмица покъсно тя бе отменена с мотива, че има опасност на свобода да повлияе на свидетели. Митев също бе на крачка да излезе от ареста срещу сериозна гаранция, но това не се случи.

На последното заседание в спецсъда той е бил представляван от трима адвокати, които заменили служебния му защитник. Освен за участие в групата на Божков, Митев е обвинен и за дължностно престъпление, свързано с неиздаден лиценз. Според прокуратурата като шеф на Комисията по хазарта Митев не е упражнил достатъчен контрол върху събирането на държавна такса от дружества на Божков, което ощетило държавната хазна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във