Параграф22 Daily

§22 Новини

Жени без хиджаб няма да се качват в такситата в Афганистан, забраниха музиката в колите, сами жени пътуват до 72 км.

Религиозната полиция на талибаните в Афганистан е наредила на всички шофьори да не пускат музика в колите си и да не качват пътнички, които не спазват ислямския начин на обличане, съобщи ДПА.

Разпореждането е разпространено в брошура със съвети. Говорителят на талибанското министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока, Мохамед Садик Акиф, потвърди автентичността на препоръката пред ДПА в неделя.

В писмото на министерството се призовават шофьорите да не качват пътнички, които искат да пътуват на повече от 72 км, освен ако не ги придружава мъж. То също така нарежда на шофьорите да правят почивки за молитва и съветва хората да си пуснат бради.

Откакто взеха властта, талибаните значително ограничиха правата на жените. В много случаи те вече не могат да се върнат на работните си места. Повечето средни училища за момичета са затворени.

Уличните протести на активистки са жестоко потушавани. Миналата седмица талибанските власти започнаха да премахват изображения на жени, използвани за реклама по билбордове и витрини на магазини в столицата Кабул.

Талибанското министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока съществуваше по време на предишния талибански режим през 90-те години, когато се превърна в печално известен символ на произволни злоупотреби чрез публични побои и лишаване от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във