Параграф22 Daily

§22 Новини

Жените масово насилвани от синове и внуци

Жените над 60-годишна възраст най-често стават жертва на домашно насилие от страна на своите синове и внуци. Това обяви на пресконференция в Пловдив управителят на фондация "Джендър алтернативи" адвокат Милена Кадиева, цитирана от marica.bg.


Тези жени са жертва на психически и физически тормоз и по правило не желаят да завеждат дела срещу близките си, които ги тормозят, обясни Кадиева. 293 дела за домашно насилие са заведени в Пловдивския районен съд през 2012 година. Миналата година делата са били 273. Между 25 и 40 % от тях обаче всяка година се прекратяват, тъй като жертвите са били умолявани или принуждавани.


Фондация "Джендър алтернативи" приключва работата си по проект "Икономическо овластяване на жените", финансиран с 12 320 щатски долара от платформата "Катапулт" на Глобалния фонд за жените. В рамките на проекта са били обхванати 159 жени от различните малцинства, жертви на домашно насилие и самотни майки, разчитащи на социални помощи. 2/3 от тях са от Пловдив, а една трета - от областта.


35 % от обучените са с основно образование, а 40 на сто - безработни или пенсионерки. Те са получили трудови и юридически консултации за защитата на икономическите и социалните им права в ресурсния център на фондацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във