Параграф22 Weekly

§22 Новини

Жером Кервел се предаде на френските власти, заплаши Societe Generale

Бившият трейдър (търгуващ с акции брокер) на френската търговска банка Societe Generale - Жером Кервел, се е предал на френските власти, съобщава водещият американски либерален вестник The New York Times. В информацията се посочва още, че Кервел е пресякъл границата между Италия и Франция само няколко минути преди изтичането на крайния срок за връщането му в Петата република - точно срещу френския град Ментон.


През 2010 г. бившият трейдър на Societe Generale бе осъден от френски съд на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 4,9 млрд. евро за извършените от него пазарни машинации, които едва не доведоха финансовия конгломерат до фалит. След произнасянето на присъдата Кервел прекара в затвора само месец и бе освободен до приключването на процеса срещу него на всички инстанции.


Наскоро бе съобщено, че Висшия апелативен съд на Франция е отменил част от наложената му осъдителна присъда и се съгласи да върне за преразглеждане от първа инстанция и на наложената на брокера фантастична парична глоба.


"Като свободен човек се явявам пред полицията и френското правосъдие, заявил 37-годишният Кервел пред очакващата го тълпа репортери.  Борбата продължава и не е важно какво ще се случи, отбелязъл бившият трейдър. Societe Generale и финансовият сектор във Франция все още не са чули последните ми думи", добавил заплашително той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във