Параграф22 Daily

§22 Новини

Жертвите на трафик на хора у нас са 387

Статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора е тревожна - според данните 387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на 2019 година. 258 от тях са трафикирани с цел развратни действия, 56 с цел принудителен труд и 51 са спрямо бременни жени с цел продажба на новородено, обяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Според доклад на Европейската комисия за периода 2015-2016 година над 20 000 граждани на Европейския съюз са регистрирани като жертви на трафик. Повече от половината – 56%, е бил трафик с цел сексуална експлоатация. Около 1/4 от трафика е бил с цел трудова експлоатация, а около 18% – принудителна просия, трафик на хора с цел изваждане на органи и други форми на трафик. 68% от регистрираните жертви са жени и момичета. 44% от регистрираните жертви са граждани на Европейския съюз.

България на 5-то място в ЕС по жертви на трафик на хора.

Водещите 5 държави според гражданство на жертвите на трафика на хора са Румъния, Унгария, Нидерландия, Полша и България. "Провеждаме политики по превенция и повишаване информираността на обществото. Извън превенционните дейности, тази година успяхме да изградим нови партньорства, както и все по-забележимо въвличане на частния сектор, спортни и академични организации в противодействието на трафика на хора", съобщи Николай Проданов от комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във