Параграф22 Daily

§22 Новини

Жители на "Манастирски ливади" излизат на протест заради прекаленото застрояване на квартала

Жителите на столичния квартал "Манастирски ливади-изток" ще блокират с жива верига бул. "Тодор Каблешков" тази неделя, 13 март от 10:00 на кръстовището му с ул. "Боянски водопад". Акцията е в подкрепа на внесената в Столична община подписка, с над 1000 подписа от жителите и работещите в квартала, с искане за незабавно издаване на Заповед за провеждане на обществено обсъждане на проект за Подробен устройствен план (ПУП) и последващото му изготвяне и приемане.

Жителите на "Манастирски ливади" настояват също така до приемането на плана да бъде наложен мораториум върху новото строителство в квартала с изключение на улици, пешеходни пространства, подземна инфраструктура и комуникации.

"Въпреки множеството сигнали и жалби, подадени до момента, както до Столична голяма община, така и до община "Триадица", повече от три месеца няма решение по нито едно от основните искания, поставени публично в началото на декември миналата година от жителите на квартала, когато заради поредните две новостроящи се сгради бе отрязан единственият наличен до момента безопасен пешеходен подстъп до "манастирски ливади-изток.

От декември досега три пъти бяха отлагани сроковете за отварянето на пътеката, по която стигахме бързо и безопасно до бул. "Каблешков". В същото време общината не предприе никакви мерки за осигуряване на някакъв друг, алтернативен и безопасен пешеходен маршрут, нито пък за обезопасяване на улиците, които сме принудени да "споделяме" с автомобилния трафик в квартала и тежката строителна техника и които нямат изградени тротоари", недоволстват хората в квартала.

"Повече няма да бъдем заложници на съмнителни схеми и частни интереси. Протестът ни в неделя е само началото, имаме готовност периодично да затваряме ключови кръстовища на големи булеварди в района, докато исканията ни не бъдат удовлетворени", категорични са те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във