Параграф22 Daily

§22 Новини

Жителка на Москва търси забрана на градската система за разпознаване на лица

Жител на Москва Алена Попова заведе дело в Савеловския районен съд на руската столица с искане да се обяви за незаконна системата за видеоразпознаване на лица, използвани от градските власти.

Адвокатът Саркис Дарбинян, който представлява интересите на ищцата, каза пред ТАСС, че "според моята доверителка обработката на изображения на лицата на гражданите и техните биометрични данни без тяхното писмено съгласие нарушава закона за личните данни, както и правото на неприкосновеност на личния живот, което е залегнало в Конституцията на Руската федерация. В тази връзка Попова изисква въвеждането на тази система да бъде незаконно", посочил той.

Според информацията, налична в базата данни на съда, Дарбинян е завел това дело веднъж през август тази година, но след като искът е бил върнат на жалбоподателя, той е завел второ дело, което сега е прието от съда.

От 2017 г. в Москва действа система за масово разпознаване на лица, която ще помогне на градските власти и правоприлагащите органи при осигуряване сигурността на гражданите.

Московският съд Савеловски е регистрирал делото на 2 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във