Параграф22 Daily

§22 Новини

Животновъдите искат ДАНС да разследва за картел в млекопроизводството

Представители на всичките 27 браншови организации от сектор животновъдство поискаха в Стара Загора незабавно разпускане на Комисията за защита на конкуренцията и намеса на ДАНС за разследване дали съществува картел в сектор „млекопреработване“. Фермерите твърдят, че секторът изнемогва и няма кой да защити както млекопроизводителите, така и потребителите, които консумират опасни за здравето млека и млечни произведения, съобщава БНР.

Според Танчо Колев - председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България, от 1.5 милиона тона мляко се произвеждат 4.5 тона млечни произвадения, защото държавата и по-специално Агенцията по храните не упражнява никакъв контрол върху това колко сухи млека и палмово масло се използва в сектор "Млекопреработване":

"Искаме бърза намеса на ДАНС, прокуратура и митници. Ние говорим за националната сигурност на страната и ако наистина управляващите искат да обърнат внимание и народът иска да има България, трябва да застане зад нас, защото с тая продукция, която влиза отвън и не се знае от какво е произведена, ние тровим нашето население.

Изкупните цени на млякото падат от няколко години, а тези на млечните произведения - не.  Затова със субсидиите фермерите не успяват да покрият дори своите загуби. Те не желаят повече да бъдат въвличани в политически интриги и не искат да се срещат с никого от правителството. Ако техните искания за контрол от страна на държавата върху продуктите на пазара и разследването на картела в млекопроизводството и на сивия сектор не започне - на 24 март в 12 часа, те ще се съберат на национален протест пред Министерския съвет и ще обявят безсрочна стачка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във