Параграф22 Daily

§22 Новини

Журналист и общинар от Варна с обвинения - обидили ромите от „Аспарухово”

В петък, 4 юли, прокуратурата е внесла обвинителни актове срещу журналиста Калин Руменов и варненския общински съветник Костадин Костадинов във връзка с "употреба на слово на омразата" по отношение на ромите в пострадалия от наводненията квартал "Аспарухово", съобщават с възмущение местни и национални медии.


Повод за обвинението са коментарите на двамата относно поведението на мургавите пред пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ и това по време на доброволческото почистване на района.


"Посочването на виновниците беше извършено от група хора, представящи се за български граждани и за правозащитници. Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхното "българско" , защото с последователните си действия през годините се държат повече като поданици на едно "отворено общество". Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхната "гражданска обикновеност", тъй като част от тях членуват или гравитират към различни политически партии и към една политическа коалиция.


Може да е спорно и къде започва и къде свършва обективната им "правозащитност", тъй като е очевидна тяхната избирателност според етническия произход при обгрижването на жертви на действителни или мними престъпления", защитиха се в понеделник Руменов и Костадинов - и двамата от Варна.


По повод обвиненията срещу тях двамата потърпевши изпратиха отворено писмо до медиите със следния въпрос: "Има ли политически натиск върху институциите и опит за ограничаване на свободата на словото у нас?"


Повече от ясно е, че маскираните като "сигнали" доноси на неправителствени организации и правозащитници целят едно единствено нещо - да принудят българското гражданство да не казва това, което мисли, обявиха двамата и настояха за справедливо отношение.


Това не е първият случай, при който Калин Руменов, регистриран от 25 години като жител на квартал "Аспарухово" и познаващ проблемите му, става жертва на правозащитни лобита заради острите си коментари срещу циганското малцинство.


През 2008 година Съюзът на издателите удостои журналиста с наградата "Черноризец Храбър" за млад автор, но впоследствие мощен натиск от страна на ВАЦ, правозащитници и интелектуалци принуди хората, които му връчиха приза, да му го отнемат именно по обвинение в ксенофобия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във