Параграф22 Daily

§22 Новини

Кабелни оператори скачат на протест заради акцията на ГДБОП

Кабелни оператори от страната излизат на протест пред сградата на Министерския съвет. Причината за недоволството им е акцията на ГДБОП от 13 юни срещу  разпространението на пиратско видеосъдържание, при която бяха обискирани офиси на оператори в Югозападна, Централна и Южна България, като антимафиотите иззеха техниката им.

Според Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000", което обединява 22 малки и средни кабелни оператори, това е довело до финансови загуби за фирмите и са нанесени материални щети върху офисите. Според сдружението операцията на ГДБОП е оставила без телевизия и интернет няколко града, което е затруднило и работата на местните институции като общини и банки, болници и медии.

В писмо до медиите операторите информират, че операцията на ГДБОП е целяла ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури. Кабелните оператори ще заведат дела срещу държавата в Съда в Страсбург и настояват началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка и да поднесе публично извинения за неудобството на гражданите.

"Пазарът в България е изкривен. Една от големите тайни в държавата са цените, на които телевизиите предоставят своите програми на телекомите и на различните платформени оператори за разпространение. Те не са обявени. За големите телекоми има големи отстъпки в цените. Затова малките оператори плащат значително повече на един абонат, отколкото големите телекоми. Това е едно от основните изкривявания на пазара. То трябва да се ликвидира, този рекет върху малките оператори“, обясни пред националното радио изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" Валентин Георгиев.

Както вече "Параграф 22" написа, един ден преди да започне спецоперацията срещу кабелните оператори, на 12 юни (сряда)  МВР, чрез дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД), публикува в сайта си обява за обществена поръчка по чл. 20, ал.3 от Закона за обществените поръчки (възлагане чрез събиране на оферти с обява или покана до определени лица). Поръчката е "Осигуряване на аналогова кабелна телевизия за обекти в гр. София". Идеята е да се осигури аналогова телевизия до входа на 7 сгради на министерството - централата на МВР на ул. "6-ти септември"29, пресцентърът на ул. "Гурко"23, сградите на ДУССД на "Княз БорисI" 124, "Московска"27, бул. "Ал. Малинов"1, "Гурко"76 и сградата на Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС) на МВР на ул. "Г.С.Раковски"112. 

Според описанието, аналоговите програми трябва да са не по-малко от 30. Прави впечатление, че МВР много държи в пакета да има следните телевизии, иначе няма сделка  -  BTV, "партийната телевизия" на ГЕРБ ТВ Европа (под ръководството на Георги Харизанов, винаги верния тенис-партньор на Бойко Борисов), фалиралата национална БНТ 1, Bulgaria On Air, и новата придобивка на братя Домусчиеви Nova TV.

Очевидно това са телевизиите, които с информационните си предавания биха мотивирали служителите на МВР да вършат обективно и безпристрастно работата си. Що се отнася до офертите, нищо чудно след спецакцията срещу интелектуалните пирати в Югозападна и Южна България, ДУССД да бъде залята от безплатни предложения. Или поне доста по-ниски от обявената прогнозна стойност 10 000 лева. Мотивирани от народната поговорка "казвам ти дъще, сещай се снахо"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във