Параграф22 Daily

§22 Новини

Кабинетът светкавично отпусна нови 200 бройки за надзиратели в затворите

След като надзирателите в затворите обявиха готовност за протестни действия заради неизпълненото им искане за откриване на нови работни места, министърът на правосъдието Данаил Кирилов светкавично отговори, че такива ще бъдат разкрити. 200 нови щатни бройки ще бъдат разкрити в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“, обяви Кирилов в Министерския съвет.
"След заседанието премиерът Бойко Борисов разпореди във връзка с обявената стачна готовност на надзирателите министерството на правосъдието да започне подготовката за осигуряването по разкриване на 200 нови щатни бройки, които да бъдат в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. С това разпореждане синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания“, посочи правосъдният министър.

Той добави, че тези нови щатни бройки ще струват 7 млн. лева. За да се осигурят средствата, се предвижда оптимизиране на отделни разходни пера. Правосъдният министър посочи, че досега са били удовлетворени исканията на надзирателите за увеличение на възнагражденията с 10% и по-добър регламент в законодателството за тяхната дейност и условията на труд.

Кирилов не скри, че поводът за решението да се открият нови щатни бройки, са били протестите.Той обаче припомни, че такъв ангажимент е бил поет от предшественика му министър Цецка Цачева, която е заявила, че ежегодно щатният състав в тези две главни дирекции ще се увеличава.

„Общият дефицит, който би следвало да бъде компенсиран, е около 1600 бройки. Спешният дефицит е около 676 бройки.“, уточни Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във