Параграф22 Daily

§22 Новини

Качествени разследвания се водят от екипи от 14-16 прокурори и следователи, заяви главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда

На 21 ноември 2014 г.  Главният прокурор на републиката Сотир Цацаров се срещна с делегация от Международния наказателен съд, която е тук по покана на българския главен прокурор.  Делегацията, в чийто състав са президентът на Международния наказателен съд (МНС) Хюн Сонг, главният прокурор на МНС Фату Бенсуда и българският представител в МНС Екатерина Трендафилова проведоха среща със Сотир Цацаров и със заместниците му в сградата на Съдебната палата.

Три са основните отделения в прокуратурата на МНС, заяви г-жа Бенсуда. Те са следствен отдел, прокурорски отдел и отдел за сътрудничество и взаимодействие, в който влизат и дипломати. Когато има разследване, се сформира екип от трите отдела и екипът работи на място. Оптималният брой разследващи следва да бъде 14-16 души, но поради редица обстоятелства екипите ни рядко надвишават 8-9 човека, посочи прокурор Бенсуда.

Съдия Сонг и главният прокурор на МНС посочиха като приоритетни въпросите с наемането на деца до 15 г. за военни действия, защитата на деца, засегнати от военни конфликти, престъпленията, извършени на расов и полов признак, и престъпленията, извършени срещу исторически сгради.

Като страна-ратифицирала Римският статут, България ще окаже подкрепа за действията на МНС, ако има такива, които са според нашата компетентност, посочиха главният прокурор г-н Цацаров и заместниците му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във