Параграф22 Daily

§22 Новини

Кадровиците най-сетне избистриха как да мерят натовареността на съдиите

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие във вторник (23 април) допълнение към правилата за оценка на натовареността на съдиите, които бяха необходими за разработването на лелеяната от години Единна информационна система на съдилищата по проект, финансиран с пари от Европа. Въпреки изразените опасения опасения на част от кадровиците, промените в начина, по който ще се претегля "тежестта" на всяко съдебно дело все пак бяха гласувани - най-вече заради изтичането на  крайните срокове, поставени от изпълнителя на проекта за информационната система.

Да припомним, че вече в няколко поредни заседания съдебните кадровици се опитват да "избистрят" как занапред ще се изчислява конкретната натовареност на всеки съдия (за да се избегне сегашното отчитане на бройки дела, без да се прави разлика дали става дума за тежки производства или за разрешение за теглене на пари от детски влог, например).

Засега идеята изглежда така: запазва се системата, приета от предишния състав на ВСС (известна като системата на Калин Калпакчиев). Но с подобрения, които според члена на ВСС Атанаска Дишева вече ще могат да изчистят 90 процента от кусурите й.  

Най-общо методиката изглежда така: делата са разпределени на групи според своята сложност и в тази група имат определени коефициенти за сложност. А допълнително към този коефициент, ще се начислява и един допълнителен, който ще се изчислява в проценти и ще е съобразен с отделните етапи на процеса и тежестта на действията, които извършва съдията.

Според примера, който Цветинка Пашкунова даде по време на заседанието на колегията, за едно наказателно дело от общ характер по внесен обвинителен акт, 5% ще се дават за обработването на делото преди то да влезе в зала, 35% за разпоредителното заседание, 20% за съдебното следствие с прочитането на присъдата и 40% - за писането на мотивите. Общо винаги процентите дават сбор от 100%. Само че са разпределени по различен начин - за съкратеното съдебно следствие например процентът, определен за съдебно заседание, е по-нисък - просто защото в това производство свидетели не се разпитват.

По подобен начин е разбита "тежестта" на етапите в съдебните производства и в гражданските и адвиминстративните дела. Идеята е начисляването на коефициентите да се става според информацията в съдебните деловодства съобразно актовете, с които съдиите се произнасят - така ще се премахне "субетивният фактор", както казаха съдебните кадровици (защото в стария си вариант системата позволяваше  да се "надписва"  по-голяма тежест на делата).

На каква база се реши как да бъдат разпределени тези проценти, попита  Вероника Имова  и даде пример с приключилото предния ден дело за убийството на Виктория Маринова в Русе, което мина по съкратеата процедура, но бе безспорно в пъти по-тежко от "обичайните" производства от този вид.

Боряна Димитрова пък попита защо по гражданските дела за съдебното производство никой не отчита колко заседания са проведени. Така се разбра, че точно това е била целта - за да се "мотивират" съдиите да не отлагат безпричинно производствата.

Разбирам предложението, но ми липсват мотиви, категоричен беше пък Красимир Шекерджиев и предложи въпросът да се отложи, за да може членовете ан колегията да се запознаят с протоколите от работата на работните групи. Само че се оказа, че има два протокола от по 50 страници, а отделно и аудиозаписи, които няма кой да свали на хартия. Но за сметка на това няма време - срокът, в който ВСС трябва да предаде на разработчика на системата предложенията си как да се изчислява натовареността на съдиите изтича  в края на месеца.

Тези проценти - различни за всеки вид дела, са разработени от работни групи в много кратък срок, обясни Атанаска Дишева и успокои духовете, че съотношенията винаги могат да бъдат променени, ако се окаже, че са неправилно определени.

В крайна сметка кадровиците отказаха да отложат гласуването и приеха предложените допълнителни критерии за тежест. Така че работата по изграждането на системата най-сетне може да започне. А междувременно няколо членове на колегията, председатели на съдилища и прокурори ще отидат в Италия и Португалия, за да се поучат от техния опит.

Рокади

Малко преди това кадровиците отказаха да гласуват предложението на Красимир Шекерджиев да се закрият щатове за съдии в районните съдилища в Разград, Карлово и Пазарджик и да се разкрият другаде - в Нова Загора, Перник и Пещера, където натоварването с дела е по-голямо. Даниела Марчева поиска да се направи по-детайлен анализ къде има недостиг на хора и откъде могат да се вземат бройки. Така се стигна до отлагане на решението до провеждане на съвместно заседание на двете комисии: атестационната и тази по съдебната карта и натовареността. За сметка на това за съдилищата в Нова Загора, Перник и Ботевград  беше отпусната по една бройка за съдебни помощници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във