Параграф22 Daily

§22 Новини

Как Цвета Караянчева не разбра, че съветът по законодателство вече не съществува

Коментар на Полина Паунова в Радио "Свободна Европа"

Повече от осем месеца след като председателят на Съвета по законодателство към Народното събрание проф. Огнян Герджиков изпрати писмо, в което съобщи, че юристите в него настояват за закриването му, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева още не е разбрала за случая. Това показват официални отговори на Караянчева, предоставени на Свободна Европа от пресцентъра на ГЕРБ.

На въпрос дали възнамерява да сформира нов съвет и да търси нов председател от партийния пресцентър обясниха, че "няма такова нещо". "На този етап няма такава оставка", твърди Караянчева. "Още е рано да се мисли дали някой ще бъде заместван, кой точно и кога", казаха още от ГЕРБ, цитирайки председателката на парламента, която се е ангажирала да провери какво става след ваканцията на Народното събрание.

Преди осем месеца...

Съветът по законодателство поиска прекратяване на съществуването си преди осем месеца. В края на декември, миналата година, проф. Огнян Герджиков настоя консултативният орган да бъде закрит, защото "съществуването му е безсмислено".

"През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено. Ето защо е коректно той да бъде закрит. Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено", се казва в писмото на Огнян Герджиков до Караянчева.

Документът е с входящ номер "АД-856-44-1" от 21 декември 2018 година.

От създаването на консултативния съвет през октомври 2017 година депутатите са поискали от него позиция само по два законопроекта – промените в Кодекса на труда и проекта за Административнопроцесуален кодекс (АПК).

"Качеството не е приоритет"

Вероятно през настоящата 2019 г. нито една парламентарна комисия не е поискала становище от консултативния съвет и така никой не е разбрал, че такъв вече няма, защото юристите в него са се отказали от тази дейност, дори писмено.

"Самата Караянчева също явно не се е сетила, че към законодателния орган в държавата, който председателства, има съвет от именити юристи, които да консулират качеството на нормативните актове, които излизат от Народното събрание. Т.е. на нея изобщо качеството на законите не й е приоритет", коментира юрист от бившия съвет.

"Непонятно как"

Потърсен за коментар бившият председател на Народното събрание, преподавател и оглавяващ съвета Огнян Герджиков заяви, че е "невъзможно всички да са разбрали, че има постъпил документ с искане за разпускане в деловодството на парламента, само председателката на паралмента да не е разбрала".

Пред Свободна Европа той добави още, че за него е "непонятно как официално писмо може да не бъде забелязано". "Ако няма писмо с настояване да бъде разпуснат този съвет, как медиите знаят за него?", попита още той.

Огнян Герджиков и останалите юристи от съвета критикуваха открито народните представители през 2018 г., след като не бяха търсени от тях. Адвокати и преподаватели коментираха, че управляващите не желаят критики за спорни законодателни инициативи. Преди да поискат съветът да бъде закрит, неговите ченове коментираха като "изключително показателно", че един от най-важните закони за този парламент – антикорупционният, не бе подложен на съгласуване в Консултативния съвет.

През март 2018 г. Огнян Герджиков обяви публично, че в последните години законите се правят "безотговорно", "популистки" и "непрофесионално". "Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие", коментира Герджиков тогава и даде пример със закона на Делян Пеевски за КТБ. Този закон даде възможност със задна дата да бъдат атакувани пред съд цесиите и прихващанията от активите и пасивите на банката.

Тогава Герджиков сподели, че е настоявал безуспешно за среща с Цвета Караянчева за бъдещето на Консултативния съвет. Месеци след това от името на съвета той настоя за закриването му, а осем месеца по-късно Караянчева все още не е разбрала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във