Параграф22 Daily

§22 Новини

Как да избегнем приближаващата криза с олиото?

Ваня Григорова във Фейсбук:

Горива, торове, автомобилни компоненти, пшеница, слънчоглед... Трудно може да се опише накратко цялата верига от ресурси и стоки, която въздейства върху крайните цени за българските потребители. Псевдоинтелектуалци побързаха да се присмеят на хората, че изпадат в паника, но същото го виждаме и в други държави членки на ЕС.

Така например:

- масово в Германия олио просто няма;

- в Испания и Холандия са въведени ограничения за количества, които могат да се закупят. Според някои източници, в Холандия запасите ще бъдат изчерпани в следващите 4 седмици;

- преди два дни бяха публикувани батални сцени във френски магазини отново за олио.

В същото време България е водеща по износ на слънчоглед. У нас дефицитът може да бъде избегнат, ако бъдат наложени мерки за ограничаване на износа на слънчоглед. За тежки регулации, които не позволяват на производителите да задържат продукцията по складове, за да печелят от удвояване на цените впоследствие.

Това е само един от примерите защо се налага да преминем към значителен контрол над т.нар. пазар, ако искаме да гарантираме наличието на стоки от първа необходимост в страната. Същото се отнася и за ограничението на износа на електроенергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във