Параграф22 Daily

§22 Новини

Как мафията подготвя кражбата на колата ви?

Според статистиката, при краденето на автомобили престъпниците най-често разбиват вратите и ключалките за запалване с помощта на механични механизми. Също могат да счупят прозорец, за да попадат в салона. Двигателят се пали с ключ дубликат. Често се използват и специални радиоелектронни средства, които позволяват вратите да бъдат отворени, за да се запали двигателя и да се блокира системата против кражба.

Преди автомобилът да бъде откраднат обаче, той, по правило, е "проверяван". За начините на тези проверки е известно малко, но това са най-популярните. 

Телефонни обаждания

Както повечето мошенически действия, кражбата на колата може да започне с телефонно обаждане. Целта му е да изясни как е защитена вашата кола. Вашите контакти могат да бъдат намерени в различни бази данни, до които престъпниците могат да получат достъп. За да отговорите на въпросите на непознатите по телефона трябва да бъдете, много меко казано, доста наивен. Макар, че престъпникът може да се представи за, например, служител на някаква услуга, например, наскоро са ви монтирали аларма. Задачата се опростява, ако вие сте публикували обява за продажба на автомобила. След редица от безобидни въпроси на потенциалния купувач може да последват и "по-хлъзгави". Безпроблемно ли работи? Къде държите колата? На тези никога не трябва да се отговаря.

Молба за помощ

Престъпниците обичат да играят по струната на човечността при различни нарушения на закона. Те не изключват и кражбата на автомобил. В никакъв случай не призоваваме обаче да се игнорират призивите за помощ. Само не си загубвайте главата, хвърляйки се да помагате веднага на непознат. Оставената без надзор кола е лесна плячка, заради която може да се спретне цял спектакъл. 

Първо изгасете двигателя, затворете прозорците, включете алармата и едва тогава отидете да помогнете на непознатия. Например, Volvo S60 пробива заграждения и пада в река. На помощ се притичва очевидец с Audi Q7. Междувременно друг очевидец на инцидента спокойно влиза и задига джипа, пътьом взимайки и личните вещи на собственика на Audi-то: тениска, дънки и мъжка чантичка.

Проблеи със сигнализацията

Много важен сигнал - нестандартно работещата сигнализация на автомобила. Естествено, никой не е застрахован от проблеми в електрониката (особено ако алармата не е монтирана заводски) или от изтощена батерийка в дистанционното. И все пак това може да е повод за безпокойство. Всякакви отклонения от заложеното поведение на алармата и сигнализацията може да са свидетелства за това, че колата ви е "опипвана". Трябва да обърнете внимание на това, ако аномалията се проявява редовно и смяната на батерията в дистанционното не помогне.

Съвет: при задействане на алармата през нощта със сигурност не си струва да изскачате от вкъщи с ключовете. Възможно е, бандитите да чакат точно това от вас и вие да им облекчите задачата. 

Оставената отключена кола

Всеки, поне веднъж, е бил обзет от параноя: дали е заключил колата си? Уж тези действия човек извършва автоматично, но само да се замисли за тях и веднага му се струва, че ги е забравил. Не бързайте да отдавате това на ранната склероза, ако при връщането си до колата, откриете, че тя не е заключена. Не е изключено по нея да е работил автоджамбаз. Възможно е, просто да пробват вашата кола за слаби места. Или са били изплашени от нещо и не са могли да си свършат работата до край.

Според статистиката, през нощта основно се крадат автомобили от неохраняеми паркинги пред жилищни сгради, а през деня от търговските центрове. 

Белези по колата 

Това е очевиден интерес на криминални елементи към вашия автомобил, който стои дълго време на едно място. Това обаче не означава, че вашият автомобил се следи постоянно Най-лесният начин да се провери, дали колата се наблюдава редовно от собственика, е да се постави под чистачката някаква брошура, да се сложи някъде по каросерията клонче. 

Ако собственикът е активен, то боклукът ще изчезне. Ако пък не - значи автомобилът е готов за крадене.

Съвет. Ако видите нещо подобно по колата си, веднага го махнете. Също така създайте илюзията за пътуване: преместете колата на друго място или я измийте. 

Външна намеса 

Всякакви след от намеса по колата ви може да сигнализират за предстояща кражба. Например, огънат калник може да сигнализира за опит да се проникне в моторния отсек. Често там се намира тросът, с който се отваря капака. За същото сигнализират и увредените ключалки, както и прорези на неочаквани места - това със сигурност не е дело на хулигани, а опит на крадците да се доберат до електронните блокове.

Има и по-малко очевидни намеси. Например, в салона забелязвате щети по някой панел или мръсотия, която я е нямало преди. Това може да сигнализира за това, че някой е правил опит да проникне в колата и да се добере до нещо, а може би и дори за малко е влязъл вътре. Този многоходов подход има смисъл, ако автомобилът е много добе защитен или джамбазите се интересуват точно от вашия екземпляр. Внимателният собственик ще си направи правилните изводи: ще монтира допълнителна защита, ще закара колата на охраняем паркинг.

Всеки от гореописаните признаци може да се окаже еднократен проблем или резултат от хулигански действия, пише auto.blitz.bg. Да се реагира на всеки от тях с "целия арсенал" е параноя. И все пак малко допълнителна предпазливост няма да навреди. Ако няма да ползвате колата си дълго време, може да я преместите на място, което се наблюдава от камери или се охранява, сочи Glas.bg.

Препоръките на експертите 

Специалистите от компанията Кражба.нет отбелязват, че има няколко начина - бюджетни или безплатни, които могат да намалят интереса на джамбазите към вашата кола. 

С мигащи светодиоди, които имитират аларма, няма да изплашиш никого. Охраняваният паркинг също не е панацея. 

Митът, че изрисуваните коли не се крадат, също е развенчан, при това монтирането на качествена аларма е по-евтино. 

Но имитацията на повреда в двигателя или качествен механичен блокатор могат да ви спасят. 

Все пак при описаните по-горе опити за "опипване" на колата престъпниците ще научат за тях, а те при кражба може да се окажат допълнителна трудност за преодоляване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във