Параграф22 Daily

§22 Новини

Какво друго? ВАС няма да проверява къде живее Делян Пеевски

Върховният административен съд /ВАС/ отказа да проверява местонахождението на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана по време на делото, заведено от НПО БОЕЦ срещу ЦИК. Поводът е, че след сигнал на БОЕЦ за незаконосъобразност на кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат, комисията извърши проверка и се произнесе категорично, че той отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс да бъде кандидат за член на Европейския парламент, сочи Канал 3.

Този отговор на ЦИК не удовлетвори НПО-то и то потърси правата си в съда, като поиска от него мащабна справка за движението на Делян Пеевски извън страната, нещо, което обаче никога досега не е изисквано за нито един друг кандидат за евродепутат във всички кампании до момента.

Съдът отхвърли като ненужно и несъотносимо към жалбата на БОЕЦ срещу ЦИК събирането на подобни удостоверения от Митници, Гранична полиция, НСО, както и  от Външното министерство на ОАЕ.

Законът не се интересува от фактическото местоположение на кандидата за евродепутат, повториха от ЦИК пред ВАС. Комисията посочи отново и пред съда, че Делян Пеевски е подал необходимата декларация с данни за настоящ и постоянен адрес. Извършена е проверка на ГРАО и всички изисквания на закона са изпълнени.

Поради това от ЦИК призоваха съда да остави без уважение жалбата на НПО-то, което беше защитавано в съда от Николай Хаджигенов. Дори и той обаче не предостави на медиите документи в подкрепа на атаките срещу Делян Пеевски и така потвърди съмненията за поредна безпочвена провокация.

Съдийският състав ще се произнесе окончателно по жалбата на БОЕЦ срещу ЦИК в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във