Параграф22 Daily

§22 Новини

Какво не трябва да правим никога с бордните си карти?

Във века на социалните мрежи вече много хора публикуват снимка на бордната си карта преди да излети самолета им. Тези документи, обаче, освен името, дестинацията и мястото на човека, съдържат и множество скрита от погледа информция, която лесно може да бъде разкодирана. Лиза Форте, сертифициран учител в правителствения комуникационен център на Обединеното кралство, обяснява как баркод на бордна карта може да се използва за разкриване на информация. "Като го сканирате, можете да намерите пълното име, датата на раждане, номера на полета, летището на излитане и това на кацане, номера на мястото в самолета, и шестцифрения PNR (пътнически запис) код. Той съдържа информация, достъпна чрез раздела за резервации на уебсайта на авиокомпанията", разкрива Форте.

Това включва подробности за всеки автомобил под наем или резервация на хотел, направен чрез авиокомпанията, имейл адрес и телефонен номер, последните четири цифри на използваната кредитна карта и подробности за това кой е платил за билета. Там се съхраняват и данни за увреждания или медицински проблеми, докладвани от туристи.

Измамникът може да сканира баркод и да получи достъп до всички данни и след това да го използва за измама. Знаейки маршрута, датите на заминаване, предпочитанията (например поръчване на вегетарианска храна), зложелателят може да създаде фишинг имейл, представящ се за авиокомпания: „Ако имате нужда от вегетарианска храна отново при обратния полет, моля, кликнете тук, за да я поръчате сега".

Facebook logo
Бъдете с нас и във