Параграф22 Daily

§22 Новини

Какво представлява руският аналог на SWIFT? И докъде стигна изграждането му?

Възможността за изключване на Русия от SWIFT се обсъжда от 2014 г., когато бяха въведени първите антируски санкции във връзка със събитията в Крим и в Източна Украйна. Тогава Европейският парламент прие резолюция, в която по-специално призова Русия да бъде изключена от системата SWIFT за международен сетълмент. По-късно този вариант беше разгледан и от външните министри на европейски държави. Инициатор беше Обединеното кралство в лицето на премиера Дейвид Камерън. Самата компания обаче смята подобни препоръки за нарушаване на правата и накърняване на бизнес интересите.

През август 2014 г. зам.-министърът на финансите на Русия Алексей Моисеев направи изявление относно подготовката на законопроект за създаване на руски аналог на SWIFT. Още през декември 2014 г. системата беше пусната в тестов режим и до есента на 2015 г. беше почти завършена. На 22 март 2017 г. ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина, на среща с президента Владимир Путин каза, че в Русия са създадени условия за функционирането на платежните системи и банките в случай, че страната бъде изключена от SWIFT . Ставаше дума за Системата за предаване на финансови съобщения или СПФС, създадена като алтернативен канал за междубанково взаимодействие с цел гарантирано и непрекъснато предоставяне на услуги за предаване на електронни съобщения за финансови транзакции.

В началото на 2017 г. Банката на Русия предложи да използва СПФС не само за банки, но и за корпорации. През декември 2017 г. Газпромбанк, от името на своя клиент - Роснефт, извърши първата транзакция с помощта на СПФС; по този начин Роснефт може да се счита за първата корпорация, която участва в системата. Една от първите компании в индустриалния сектор, която започна да използва СПФС, беше Газпром нефт през юни 2018 г.

През април 2018 г. държавната корпорация Ростех обяви предстоящия преход към СПФС и съобщи че обсъжда връзката със системата и нейните дъщерни дружества. Към 1 септември 2019 г. сред 397-те потребители на СПФС бяха най-големите руски корпорации: Газпром нефт, Роснефт, Сургутнефтегаз, Татнефт, T Plus, TAIF-NK, Ak Bars Holding Company.

През ноември 2018 г. белоруската Белгазпромбанк стана първият чуждестранен участник в СПФС, а до октомври 2019 г. техният брой вече достигна осем. Банката на Русия проучва възможността за използване на блокчейн платформата MasterChain (разработена съвместно с Асоциацията на финансовите технологии и руските банки) за създаване на единно платежно пространство в рамките на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС). Освен това в бъдеще се обмисля свързването към СПФС на банковите системи на страните членки на БРИКС. Използването на СПФС като алтернатива или допълнение към SWIFT ще позволи на чуждестранните банки и компании да намалят транзакционните разходи.

През октомври 2019 г. на базата на СПФС стартира свързването на платежните системи на Русия, Индия и Китай. В Индия СПФС се прилага директно; в Китай се създава връзка с китайската система CIPS. До края на 2019 г. беше установена и връзка между СПФСи иранската система SEPAM, която позволява на Русия да работи заобикаляйки SWIFT с всички страни, работещи със SEPAM.

В края на 2020 г. делът на СПФС във вътрешния трафик възлиза на 20,6% от общия брой транзакции. В края на 2020 г. към нея се свързаха 23 чуждестранни банки от Армения, Беларус, Германия, Казахстан, Киргизстан и Швейцария. През март 2021 г. Сергей Лавров и китайският външен министър Ван И се договориха активно да разширят използването на СПФС в бизнеса между страните.

Банката на Русия си постави за цел да увеличи дела на СПФС във вътрешния трафик до 30% през 2023 г. На 9 декември 2021 г. Денис Баришков, ръководител на отдела на отдела за национална платежна система на Банката на Русия обяви, че всички банки в Беларус са се присъединили към СПФС. Освен това той посочи, че 38 участници от девет държави вече са се свързали към системата - включително банки от Турция, Франция, Япония и Швеция, както и от Куба и Таджикистан. Освен това той добави, че Централната банка на Русия е реализирала възможността за организиране на портал на сайта на чуждестранна централна банка или дъщерна компания, за да осигури "безпроблемно взаимодействие" между СПФС и местната система за финансови съобщения

На 19 януари 2022 г. VTB беше първият, който пусна SPFS Service Bureau, добавка към системата, която разширява възможностите на потребителите и опростява работата с финансови документи. Ростелеком стана първият потребител на тази услуга.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във