Параграф22 Daily

§22 Новини

Какво се случва след връщането и на третия мандат?

След като БСП върне третия мандат, президентът Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Той обаче няма много време за това, тъй като пред него има конституционни срокове. Това коментира в студиото на "Денят започва" Симона Велева, доктор по конституционно право. "Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е едномесечен. Не предвижда конкретен срок за разпускане на НС обаче. Това е така, защото виждаме палитрата от конституционни казуси, в която се намираме цяла година", каза тя.

По думите ѝ целта на Конституцията е да има разумен срок в който президентът да разпусне НС и след указа, с който го разпуска, в двумесечен срок трябва да имаме дата за нови парламентарни избори "Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент", заяви Велева.

Тази, другата или най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Велева е категорична, че трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият. При правителството има непрекъсваемост на мандата. "Аз мисля, че даже и в момента това е най-дълго действащият служебен кабинет в най-новата ни история. Това, което на мен ми прави много силно впечатление в сегашния парламент, с всичките му особености и очаквания които имаше към него, е че той наистина върна духа на парламентаризма в смисъл, че има постоянен парламентарен контрол. Аз не съм виждала, честно казано, правителство, което толкова често да ходи на парламентарен контрол", коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във