Параграф22 Daily

§22 Новини

Какво ще стане с обвинения в плагиатство румънския премиер?

Румънският премиер Николае Чука миналата седмица се нареди сред серията политици в страната, обвинени, че са получили по некоректен начин докторската си степен, а именно чрез плагиатство. Онлайн изданието PressOne излезе с твърдението, че Чука е плагиатствал една четвърт от докторската си теза, защитена през 2003 г. В отговор премиерът заяви, че тези обвинения "не могат да бъдат защитени научно", пише БТА.

Николае Чука, който е пенсиониран генерал, бивш министър на отбраната и бивш началник на генералния щаб на въоръжените сили на Румъния, е защитил докторска теза на тема "Измеренията на ангажимента на армията на Румъния в съвместни многонационални операции" през 2003 г., когато е бил с чин подполковник.

Според обвиненията той е плагиатствал 42 страници от общо 138-те страници на дисертацията, на базата на която е станал доктор по специалност Военни науки. След появилите се в медиите информации и по искане на премиера Националният университет за отбрана "Карол Първи" обяви, че ще провери "спазването на стандартите за качество и университетска етика по отношение на евентуални прилики с други научни работи" на тезата на Чука.

Журналистката Емилия Шеркан в публикацията си в PressOne от 18 януари твърди, че съдържанието на най-малко 19 страници от дисертацията на Чука са плагиатствани от други две докторски тези, защитени в Националния университет за отбрана "Карол Първи", без коректно цитиране на авторите им, както изискват академичните норми. Тя смята, че Чука дори е използвал техники за заличаване на плагиатството. Нещо повече, авторката твърди, че "дори и без идентифицираното плагиатствано съдържание, докторската теза на премиера Николае Чука няма никаква академична стойност, няма нито изследователска методология, нито изследователска част - задължителни елементи на една докторска теза".

Журналистката Емилия Шеркан е известна с разследванията си за плагиатство на румънските политици и дори е получавала и смъртни заплахи заради дейността си, отбелязват международните медии.

Скандалът породи своите незабавни ефекти. Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния ССР Дачиан Чолош призова за спешно разясняване на ситуацията и разследване, като добави, че ако твърденията се окажат верни, премиерът трябва да подаде оставка.

Николае Чука от Национално-либералната пария (НЛП) е третият премиер на Румъния, обвинен в плагиатство, коментира сайтът Хотнюз. Сайтът напомня, че двама бивши премиери от Социалдемократическата партия (СДП), която в момента е част от коалиционното правителство, също са се сблъсквали с тези обвинения. Бившият премиер Виктор Понта загуби окончателно докторската си степен, а друг бивш премиер - Михай Тудосе - се опита да се откаже от титлата, но загуби делото в съда.

Темата не убегна и от вниманието на президента Клаус Йоханис, който заяви, че запазва позицията си за борба с явлението "плагиатство" и важността на академичната почтеност. Той посочи, че е "коректно и необходимо решението на премиера Николае Чука да поиска анализиране на докторската си теза от Етичната комисия" на университета по отбрана, за да изясни появилите се в публичното пространство подозрения.

Чука отхвърли обвиненията в плагиатсто и поиска проверка от Етичната комисия на Националния университет за отбрана "Карол Първи". Той добави, че освен теоретичните изследвания тезата му включва и натрупания от него опит в реални мисии и учения, включително мироопазващата мисия в Ангола (1996-1997 г.), мисията на НАТО за Западните Балкани (2000-2001 г.) и коалиционната мисия в Афганистан (2002 г.).

Не за първи път плагиатството и неточностите в автобиографиите са проблем сред политическата класа на Румъния, коментира изданието "Политико". Няколко седмици след като сегашното правителство пое властта, министърът на дигитализацията Флорин Роман подаде оставка след обвинения за неверни данни в автобиографията си. А през 2014 г. тогавашният премиер Виктор Понта трябваше да върне докторската си степен след твърдения за плагиатство, които бяха потвърдени през 2020 г. Именно Понта, чиято партия Про Румъния не успя да се добере до парламента на последните избори, призова Чука да игнорира обвиненията и да се концентрира върху работата на правителството. "Аз съм най-много пострадалият от тези истории, така че имам право да говоря: да оставим на мира г-н Чука да прави това, което всички очакваме от него: решаване на кризите с енергията, финансите, здравеопазването, образованието", коментира във Фейсбук бившият премиер.

Понта, който беше начело на правителството от май 2012 г. до ноември 2015 г. , беше лишен от докторска степен с решение на Националния съвет за атестация на титлите, дипломите и университетските удостоверения в средата на 2012 г. Дисертацията му беше на тема "Международният наказателен съд" , а титлата доктор по право, дадена му от Букурещкия университет, му беше окончателно отнета с решение на Върховния касационен съд от 2020 г.

Правителството на Николае Чука се сблъска с подобни проблеми от научно естество доста скоро след встъпването си в длъжност на 25 ноември 2021 г. На 15 декември министърът на науката, иновациите и дигитализацията Флорин Роман (също от НЛП) обяви, че подава оставка от поста, тък като не иска свързаният с него публичен скандал да засегне дейността на кабинета. Роман заяви, че опозиционният лидер Дачиан Чолош му е лепнал етикета "плагиат" и заплаши да се види се него в съда. Той спомена също за "недоглеждане" в CV-то му, довело до обвинения, че претендира за несъществуваща диплома.

Флорин Роман беше обвинен, че е вписал в CV-то си, че е завършил Университета Бабеш-Боляй в Клуж-Напока, въпреки че според ректора на университета той е посещавал само курсове в колеж в Алба Юлия и никога не получавал диплома от този университет. Той беше обвинен и в плагиатство на магистърската си теза и подаде оставка, след като премиерът Николае Чука поиска от него да изясни ситуацията. Сега обаче самият той е в ситуацията да изяснява ситуацията. Бившият министър на образованието в правителството на Дачиан Чолош и бивш ректор на Букурещкия университет Мирча Думитру смята, че това е "ясен случай на плагиатство". Той също така е член на Националния съвет за атестация на титлите, дипломите и университетските удостоверения (НСАТДУУ), който единствен има правото да отнема научна степен при доказване на плагиатство или друго сериозно нарушение.

Депутатът от ССР Михай Полицяну обяви наскоро, че е сезирал НСАТДУУ за възможно плагиатство на Николае Чука. Това, което предстои, е процедура съгласно регламента на институцията, която трябва да установи дали има нарушение. Ако съветът реши чрез пряко гласуване, че са нарушени стандартите за качество или професионална етика, включително чрез плагиатство, може да бъде се стигне до отнемане на докторската титла на съответното лице.
Дали ще се стигне до такава ситуация за момента е трудно да се прогнозира. Но обвиненията в плагиатство, основателни или не, ще продължат да тегнат вероятно още месеци върху личността на встъпилия в длъжност преди два месеца румънски премиер - първият военен, който оглавява пълноправно правителство в Румъния от 1945 г. насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във