Параграф22 Daily

§22 Новини

Калина Андролова: Тъпотата като чудовищен проблем

Като се вглеждам по-внимателно в някои министри от правителството и то министри, които ръководят ключови министерства – като например на икономиката и на отбраната, изведнъж ме обхваща истински ужас за смисъла на нашата държава, пише в свой коментар на сайта на БНР Калина Андролова.

Мисля, че много, ама наистина много сериозно трябва да се замислим на какви хора доверяваме нашите лични съдби, както и съдбата на България. Ако изобщо все още можем да мислим политически. Абсурдите и плашещата неграмотност, които демонстрират властовите елити у нас, кореспондират и продуцират масовата неспособност на населението да осмисля важни обществени проблеми. Осакатяването на нацията започва все повече да се усеща. Телевизионният и цифров свят, интернет, социалните мрежи, деградиралото образование, глобалното клише и мощните пропагандни машини на „демократичния” свят, който бавно се превръща в истински тоталитарен свят, камуфлиран като свободен, но всъщност дълбоко прогнил, се оказва, че увреждат способността на хората да разсъждават върху сложни взаимовръзки. Този процес не е характерен само за България, това е световен проблем на отъпената рефлексия.

Дигиталният свят потиска задълбоченото познание и лансира бързи решения и готови идеи, които са групово одобрявани щампи. Способността на човека да мисли и анализира, способността му за логични, а от там и за верни съждения, способността му за критично мислене и проницателност, всичко това е подложено на биологична регресия, поради непрестанното бомбардиране с генерирани послания, в които се посочва как да се мисли, кой какъв етикет заслужава, кой води света към война, и кой го демократизира, кой точно е врага, и кой е върховния губернатор на планетата, и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във