Параграф22 Daily

§22 Новини

Капацитетът за настаняване на бежанци е изчерпан, кабинетът мълчи

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи във вторник, че капацитетът на България да настанява бежанци вече е изчерпан и трябва да потърсим нови възможности, може би строителство и подготовка на нов такъв център, защото това са международни ангажименти, които имаме като държава.


Според Вигенин строителството на нов център за настаняване на бежанци с капацитет от 500-700 души ще реши проблема, но досега правителството не е представило конкретни планове за създаване на допълнителни условия за приемането им.


По официални данни за първите шест месеца на годината бежанците, потърсили закрила, са достигнали 1880 човека, докато за цялата 2012 г.,техният брой е бил само 1380. В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор.


Според министър Вигенини, освен строителство на нов център за настаняване на бежанци, трябва да се предприемат и други мерки - например, процедурите по преглед и решения по исканията за убежище да бъдат решавани по-бързо.


Вигенин коментира още, че не очаква ситуацията в Египет да роди бежанска вълна, която да стигне до България, но истината е, че рискове има по принцип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във