Параграф22 Daily

§22 Новини

Каракачанов попита дали не трябва да има мониторинг и за Западна Европа

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов възропта срещу мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка и зададе въпрос не трябва ли да има наблюдение и за Западна, не само за Източна Европа. Темата бе коментирана докато той представяше проектите за модернизация на флота и на сухопътните сили. Военният министър съобщи, че офертите за новите фрегати се чакат най-късно до началото на декември. "Който не храни своята войска, храни чужда", обобщи Каракачанов. Той категорично заяви, че не трябва да се предоверяваме на НАТО и колективната отбрана, а че първо трябва сами да помислим за себе си.
"Ако ние не намерим начина да решаваме сами проблемите си, ще ни третират по този начин", заяви военният министър по повод прословутото интервю на френския президент Франсоа Макрон за имигрантите от Африка и каналите за трафик на хора от Източна Европа, което ВМРО прочете като недопустимо.Тогава Каракачанов отвори темата за съдебния мониторинг, като запита "няма ли проблеми в Италия, във Франция, там няма ли братовчеди, роднини при назначения". Не трябва ли да има и за Западна Европа мониторинг, не само за Източна, запита Каракачанов.

Определено мога да кажа, че бюджетът за отбрана се увеличава. Ако парламентът гласува това перо на проектобюджета за 2020 година както е сега, той ще е 2,041 млрд. лева, уточни той. Военният министър се върна назад в годините и как отбраната била неглижирана, като наблегна на решението да бъде създадена професионална армия. Армията стана по-малка – нито по-добре заплатена, нито по-добре оборудвана, подчерта Каракачанов. Той уточни, че се предвижда увеличение на заплатите, средно с 10%, но в различните поделения щяло да има "малки диференциации". Той направи сметка, че като станал министър, заплатата била 806 лева месечно, сега щяла да е с 30% по-голяма.

"Не съм се отказал и никога няма да се откажа от наборната военна служба и мисля, че обществото все повече узрява за тази идея ", заяви Каракачанов и посочи, че според Конституцията при война има обща мобилизация. Когато хората не са подготвени, какво ще се случи, запита той. На въпрос обаче колко ще струва всеобхватна военна подготовка, министърът припомни идеята на "Обединени патриоти" за доброволен принцип за военна подготовка – в рамките на 3, 6 или 9 месеца, като не посочи конкретни числа за необходимите разходи. Както е известно военният министър искаше още през 2018 г. да бъде въведена доброволна военна служба.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във