Параграф22 Daily

§22 Новини

Каракачанов с мезонет за 400 евро на кв.м. и недекларирана тераса 117 кв.м.

Епидемията с евтините имоти и недекларирани тераси не подмина и вицепремиера Красимир Каракачанов (Агент “Иван” на ДС), който трябваше да се обяснява за имотна продобивка през 2017 г., но впоследствие темата заглъхна. Медийното затъмнение обаче е несправедливо, защото цената платена от Каракачанов е смешно ниска, а освен това той не е декларирал тераса от 117 кв.м., досущ като шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Така имотната придобивка е излязла на Каракачанов само по 380 евро на кв.м. По същото време апартаменти в същата кооперация са се продавали над 1200 евро на кв.м.


Благодарим Ви, че четете Биволъ.

Подкрепете нашите разследвания и нашите автори


Имотният регистър дава оскъдна информация за сделката на Каракачанов, за която е посочен само кадастралния номер на обекта и площ 0.000 кв.м. Но информацията в Кадастъра е категорична:  на този кадастрален номер излиза апартамент на две нива с първо ниво 149,25 кв.м. и второ ниво 61,02 кв.м. и тераси 117 кв.м.

Информация за мезонета в Кадастъра

 

Дори без терасите сделката за 210 кв.м. жилище на такова място и с такова местоположение – мезонет на последен етаж, няма как да струва декларираните 1150 лв. на кв.м. В същия блок, същата фирма “Софметал 07” е продала апартамент от 70 кв. м. през 2017 г. за 176 024 лв. или над двойно по-скъпо – 2514 лв. на кв.м., при това не става дума за мезонет с огромна тераса.

 

 

Впрочем, от терасата на Каракачанов няма никаква следа в неговата имотна декларация. Вероятно и той като Пламен Георгиев, шефът на КПКОНПИ, е решил, че става дума за общи части, които не подлежат на деклариране.

Като Цветанов – заменка с доплащане

В декларацията пред КПКОНПИ на действащия вицепремиер е описано, че Каракачанов и съпругата му, която е прокурор в Софийска градска прокуратура, са заменили друг мезонет с площ 164 кв.м., оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата по договор по 35 000 лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв. и не се връзва с декларираната цена от 264 273 лв. В имотния регистър пък е вписана друга цена – 243 048,6 лв.

За тераса от 117 кв.м. няма нито дума тази декларация. Ако обаче се отчете и квадратурата на терасата, сделката на вицепремиера пада на под 400 евро на кв.м.

Фирмата “Софметал 07”, която е заменила апартамента е на Димитър Христов Немски, бивш ортак на Гриша Ганчев. Тя наследява фирмата “Кемстийл”, която се занимава със скрап и през 2014-2015 е имала лиценз за износ на оръжие.

Обновена 21 април 2019:

Апартаментът на Каракачанов е от неговия зет

Красимир Каракачанов коментира в неделя разкритието за неговата недекларирана тераса пред сайта Клуб Z, като заяви, че всички подобрения на имота са законни и платени по фактура, но не каза защо не е декларирана терасата и защо квадратния метър му излиза толкова евтино.

Едно възможно обяснение за ниската цена е, че собственикът на фирмата “Софметал 07”, която продава имота на Каракачанов му се явява зет. Димитър Немски е съпругът на сестрата на Каракачанов – Светлана Дончева Каракачанова-Немска.

Имотът, върху който е построена сградата, е придобит чрез фирмата за скрап “Кемстийл”, която също е на Немски. След това тя го прехвърля на “Софметал 07”, а “Софметал  07” учредява право на строеж на друго лице, като си запазва 6 апартамента на най-горните етажи. Единият от тези апартаменти е продаден на сина на Веселин Гангалов – зам. окръжен прокурор на Сливен. Другият е продаден на Каракачанов, така че в собственост на “Софметал 07” остават още 4 апартамента в сградата.

Известно е, че Министерството на отбраната е един от големите доставчици на скрап, но в публичната информация не открихме дали има договори за продажба на скрап от МО към “Кемстийл” или други фирми на Немски.

Освен в София, Софметал има имотни сделки из страната. В Балчик тя е придобила много евтино имот от общината, а в Трявна строи голям хотел на входа на града чрез дъщерната си фирма “Лупи”.

И още по темата:

Две открити и три закрити тераси притежава вицепремиерът Красимир Каракачанов, като не е ясно дали закритите тераси са законни. Това показва огледа на луксозния му мезонет на ул. Осогово в Google Street View 3D. Така политикът от ВМРО може да се окаже с най-големите недекларирани тераси, като задмине дори шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев.

Меракът за остъкляването на балконите и разширяване на жилищната площ е изконно българско въжделение и не е подминало имотите на патриота Красимир Каракачанов, известен още като Агент “Иван” на ДС. Както разкри Биволъ, той е придобил през 2017 г. мезонет на ул. Осогово 55 с обща площ 210 кв.м. само за 243 048 лв, което прави под 600 евро на кв.м. Към мезонета обаче има и тераси с обща площ 117.32, които той не е декларирал.

От триизмерния модел в Google Street View се вижда, че терасите са пет на брой. Три от тях са към долната част на апартамента и две към горната. Две тераси са открити и гледат към улицата (тераси 4 и 5). Към задния двор гледа най-голямата тераса 1, а освен нея има и странична тераса 2. И двете са остъклени и със солиден покрив. Тераса 3 е малка и е към горната част на мезонета откъм двора.

Преди няколко дни самият Каракачанов каза по повод на Апартаментгейт по Нова Телевизия буквално следното: На мен не ми се занимава с мерене на тераси, балкони, мазета.

В случая обаче измерването трябва да бъде извършено от ДНСК и да се установи дали покритите тераси на вицепремиера имат нужните строителни книжа. Занижената цена на апартамента и липсата на терасите в декларацията на Каракачанов пък са от компетентността на КПКОНПИ, чиито шефове имат също проблеми с деклариране на тераси и апартаменти на занижени цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във