Параграф22 Daily

§22 Новини

Карлово спечели делото за Кармазъ джамия

Община Карлово спечели делото за „Кармазъ джамия”, съобщиха от пресцентъра на местната власт. На специална пресконференция, кметът на Емил Кабаиванов обяви решението на Върховен Касационен Съд за делото, заведено от Мюсюлманско изповедание за „Кармазъ джамия” в Карлово.

Претенцията за терена „Кармазъ джамия” – зелена площ, намираща се северно от НЧ „Васил Левски 1861г.” в град Карлово окончателно е отхвърлена. Делото се гледа във Върховен Касационен Съд и е окончателно приключило в полза на Община Карлово.

На пресконференцията присъства и адвокат Тодор Димитров, защитаващ интересите на Общината по това дело и делото за „Куршум джамия”. Той каза, че след като Мюсюлманско изповедание заведе редица такива дела за собственост, налице е първото такова дело приключило в България и спечелено в полза на Община Карлово.

Делото за „Кармазъ джамия” е с влязло в сила съдебно решение с което съдът отхвърля една от тези претенции и Мюсюлманско изповедание няма да стане собственик на част от централния площад „20 юли” в град Карлово.

От правна страна, това което е интересно е, че част от тези дела които водят Мюсюлманско изповедание към настоящия момент са спрени, за да се съобразят с Апелативен съд София, относно твърдяно правоприемство, а друга част от делата са в ход – най-малкото това е противоречива съдебна практика, по-конкретно делото „Кармазъ джамия”, което е приключило с влязло в сила съдебно решение, а от друга страна делото „Куршум джамия”, което е спряно и чака решението на Апелативен съд София.

Д-р Кабаиванов каза, че трябва да имаме вяра в българското законодателство и в решението на българския съд на делото за „Куршум джамия”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във