Параграф22 Daily

§22 Новини

КАТ - Бургас погна колите със затъмнени прозорци

Специализирана полицейска акция срещу шофьорите на автомобили със затъмнени стъкла е започнала от няколко дни в Бургас, съобщава „Флагман.бг”. Става въпрос за джипове и лъскави коли, на които всички прозорци са с фолио. Общоизвестно е, че с подобни автомобили се предвижва кримиконтингента в Бургас.

Акцията се провежда по изричното настояване на шефа на КАТ Иван Ишкиев. От пресцентъра на ОД на МВР-Бургас потвърдиха и поясниха, че са глобени над 30 шофьори. Глобите са съвсем символични, но част от собствениците на автомобили са привикани в КАТ-Бургас, за да преминат колите им преглед с техническо средство.

За запознатите с полицейските практики обаче е ясно, че това се прави с друга цел – респектиране на оперативно интересните лица. Неслучайно сред спрените са лица с богати криминални досиета, които са отнесли глоби и са предупредени да премахнат фолиото от прозорците си.

Един от глобените се оказа бургазлията Валентин Г., който сигнализира за започналата акция. Младият мъж се представи като предприемач, занимаващ се с различни бизнеси.

„По закон нямаш право да управляваш автомобил с тъмни стъкла, предвидено е административно наказание. Подчертавам „административно“. Но мен ме спряга преди ден, глобиха ме с 20 лева и дадоха призовка да се явя в КАТ-Бургас. Отидох там днес и се срещнах с началника Иван Ишкиев. Заповяда ми да сваля фолиото. Каза, че ако не го направя – ще ми спре автомобила от движение. Няма право да го иска. Колата ми е минала технически преглед на 2 април. Консултирах се с адвокат, специалист в административното право, и той ми каза, че могат само да ме глобят“, категоричен е Валентин Г.

Той твърдо заяви, че ще защитава правата си и няма да си свали фолиото от стъклото, за да докаже правотата си. Ако трябва всеки ден да го глобяват – пак няма да го стори. Убеден е, че шефът на КАТ-Бургас превишава полицейските си правомощия и му налага „психически тормоз“ със заплахата, че ще спре колата му от движение.

Готов е да пише сигнал до Инспектората на МВР и сигнализира лично вътрешния министър Румяна Бъчварова. „Зачестилите нарушения и неправомерното затъмняване на предните, страничните и панорамните стъкла в нарушение на изискванията на Закона за движения по пътищата и Правилника за прилагането му, наложиха провеждането на тазия акция. Касае се за случаи, в които не е налично фабрично затъмняване, а е приложена допълнителна намеса. В акцията обаче се проверява не само за затъмнени стъкла, а и за скорост, неползване на обезопасителни колани, шофирани докато се говори по мобилни телефони, без включени къси или дневни светлини, за валидна гражданска отговорност и др.", каза Иван Ишкиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във