Параграф22 Daily

§22 Новини

КАТ ще регистрира коли по домовете срещу 13 лева, реши правителството

КАТ вече ще регистрира автомобили по домовете срещу такса от 13 лева. Единственото условие е автомобилът да се намира на постоянния адрес на собственика. Това предвиждат промени в тарифата на таксите, събирани от МВР, която предстои да бъде приета от Министерския съвет. Досега имаше възможност единствено фирми да поискат автомобилите им да бъдат идентифицирани на място, но не и да бъдат регистрирани. 9 лева ще е таксата на автомобил за идването на полицаите и идентифициране на колата. Още по 2 лева на табела, или общо 4 лева, ще струва поставянето на номерата извън пункт за регистрация на КАТ. Същите суми ще плащат и фирмите, които викнат катаджиите да им регистрират автомобилите в седалището на компанията.

В тези такси на обща стойност 13 лв. обаче не са включени цените за издаване на регистрационен талон и на самите табели. Свидетелството за регистрация струва 9 лв., 30 лв. - цената на самите номера, 40  лева - допълнителната такса, ако човек иска да регистрира колата си в пункт, който не обслужва района му по адресна регистрация, т.е. в друг град, съобщава агенция Крос. Новата тарифа намалява и цената за монтаж за номера на автомобилите наполовина.

Таксата за тях, както и за бусовете и всички останалите четириколесни, вече ще е 2 лв. на номер. Толкова досега се плащаше за моторите, мотопедите и мототриколките, а за автомобили таксата бе 4 лв. на монтирана табела. По новата тарифа високата такса остава само за камиони и автобуси.

МВР запазва на 7000 лв. таксата за регистрационен номер със свободно избрана комбинация от цифри и букви. Ако досега обаче надписът можеше да е напълно свободен, вече е въведено ограничение до 6 знака. Две от буквите остават запазени за обозначаване на областта, в която е регистрирана колата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във