Параграф22 Daily

§22 Новини

Казански хакери-филантропи измъкнали от чуждестранни банки над 6 млн. рубли

Двама 19-годишни младежи от руския град Казан са арестувани за осъществяване на  хитроумна компютърна афера в стил "Арсен Люпен" със сметки в чуждестранни банки на обща сума над 6 млн. рубли, съобщава информационната агенция ТАСС като се позовава на изявление на прес-службата на републиканското МВР.

В хода на следствието било установено, че младежите публикували редовно в интернет съобщения, в които обещавали да погасят задължения по наложени глоби, дължими суми за услуги по жилищно-комуналното стопанство и за дължими данъци срещу "заплащане само на 30-40% от дължимите суми".  Онези жители на града, които "се възползвали от тази услуга", получавали на часа и валидна квитанция за извършени плащания в пълен  размер. Хитроумното - и новото в случая е, че недостигащата сума (60-70% от главницата) се  покривала за сметка на банковите сметки на нищо неподозиращи чужденци, чиито банкови карти били успешно скимирани, докато те се разплащали в използваното за скиминг от двамата хакери заведение.

Аферата била ракрита едва след като в една от местните банки започнали да постъпват жалби от чуждестранни кредитни институции за несанкционирани трансфери от банковите сметки на техни клиенти. Тогава в руския град и било възбудено досъдебно производство за "Кражби в особено големи размери".

Задържаните хакери са заплашени със затвор до 10 години и с глоба до милион рубли.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във