Параграф22 Daily

§22 Новини

Казусът с фотоволтаичния парк в Сливен влиза в съда

Оспорваното от областния управител на  Сливен Минчо Афузов решение на Общински съвет за изграждане на фотоволтаичен парк с отстъпено право на строеж за 30 години ще бъде гледано в Административния съд в областния град на 24 февруари тази. Това обяви председателят на Общинския съвет Димитър Митев и посочи, че мотивите, с които се обжалва решението не са в полза на Общината.

Според Митев, ако решението на Общинския съвет е било взето по Закона за енергетиката, така както иска Областният управител, то ще се класира фирма без търг или конкурс. Това, от друга страна, би довело до съмнения за корупционни практики, при появата на повече от един инвеститор. По тази причина предложението е било за търг с начална цена от 4,5 милиона лева, а намерението е било да влязат повече пари в общината. "Дори и само един кандидат да се бе явил на търг, той ще може да направи една стъпка, т. е. ние щяхме да вземем поне 5 милиона. Ако се явят двама и започнат да водят търга както трябва, може да стигнат 6-7 милиона. Къде е проблемът на Областния управител, не го разбирам?", посочи Митев.

Той прогнозира, че делото ще се реши на висша инстанция. "Решението на Административен съд Сливен няма да бъде окончателно. Предполагам, че който и да спечели делото ще отиде във Върховния административен съд и там ще се реши", поясни Митев.

Със средствата от търга Общината предвиждаше да изгради собствен фотоволтаичен парк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във