Параграф22 Daily

§22 Новини

Киберкрадци пробиха онлайн банкиране, източиха сметки

Служители от пловдивския отдел „Икономическа полиция” разкриха престъпна схема за източване на пари чрез онлайн банкиране, съобщиха от МВР.

Първоначалното действие по разследването започнало след като потребител на онлайн банкиране сигнализирал, че 102 хиляди лева от разплащателната му сметка неправомерно били насочени към пет други банкови сметки на физически лица.

По предварителни данни операцията била осъществена чрез пробив и изменение на компютърни данни, ползвани от банкова институция. По случая било образувано досъдебно производство, разследването по което е проведено под надзора на прокуратурата в Пловдив.

По делото са извършени активни процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, обиски, разпознавания на хора, разпити на свидетели, изискани са множество документи и банкови справки.

В резултат са задържани шестимата участници в схемата - мъже на възраст между 23 и 46 години, които действали в съучастие и като помагачи. Те са привлечени като обвиняеми и за задържани за 72 часа.

След внесено на 6 март в съда искане, на четирима от извършителите е наложен постоянен арест, а на останалите двама - „гаранция“ в размер на по 1000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във