Параграф22 Daily

§22 Новини

Киберпрестъпленията не се разследват само с киберсредства

Според Спецпрокуратурата има неоспорими доказателства за извършено от трима служители "ТАД груп" престъпление, което класифицират като кибертероризъм. В ареста е собственикът Иван Тодоров, а срещу 20 000 лв. парична гаранция бяха освободени Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков. Каква ще е мярката на Иван Тодоров, ще се разбере съвсем скоро. Въпросът обаче е дали от този случай могат да бъдат извлечени конкретни поуки и изводи.

Димитър Ганчев, дългогодишен главен секретар на Интернет общество - България, коментира казуса в предаването на "Хоризонт" "12+4": "Обвинението в тероризъм е доста сериозно обвинение. Не е задължително като тероризъм да се определя нещо, което има за цел внасяне на смут и паника. Същият член квалифицира като тероризъм и опита да накараш орган на властта да направи или да не направи нещо".

Според Ганчев киберпрестъпленията не се разследват само с киберсредства – използват се и други средства – подслушване, следене, разпити на свидетели: "Колегите подценяват реалния свят за сметка на виртуалния. Апелирам към колегите да си дадат сметка, че ако извършват нещо незаконно, то те поставят себе си в риск, независимо колко добри средства за защита са предприели", подчерта Ганчев.

Той акцентира върху моралната страна въпроса: "Това, че някаква система не е добре защитена и в нея има дупки, не ти дава правото да проникваш през тези дупки. Проникването в система, в която нямаш право да влизаш, е престъпление. Точка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във