Параграф22 Daily

§22 Новини

Киберпрестъпник изпрати снимки на канадка от собствената ѝ уеб камера

Как ще се почувстваш, ако получиш свои интимни снимки от „приятел“ във „Фейсбук“? Отговора на този въпрос научи по трудния начин 27-годишната Челси Кларк. Уеб камерата на лаптопа или стационарния компютър е идеалното средство за видео разговори с близки и приятели, където и да се намират те по света, две мнения няма. Уеб камерата обаче може да бъде и нещо повече – тя е може би най-лесният начин някой да те шпионира и да следи какво правиш, във всеки смисъл на тази дума.

Доказателство за това е неприятна случка от Канада. 27-годишната Челси Кларк получила свои снимки от възможно най-интимните моменти с половинката си, без изобщо да подозира, че двамата са участвали в подобна „фотосесия“. „Фотографът“ всъщност е киберпрестъпник, който е успял да разбие фейсбук акаунта на жертвата си. Така Челси била повече от шокирана, когато влизайки в своя профил, видяла, че е споделила снимки на себе си и приятеля си, запечатали интимни моменти между двамата.

След като превзел акаунта на Челси, воайорът се добавил като неин приятел и си е самопозволил опциите за споделяне. Така той вече имал възможността да споделя отдалечено нейни снимки като дори описва двойката като „изключително сладка“. Разбира се, акаунтът бил фалшив с профилна снимка от филма Черният рицар, местонахождение в Кайро и множество харесвания на различни футболни клубове от целия свят.

Този инцидент в никакъв случай не е прецедент.

Неотдавна в неловка ситуация изпадна американският модел Касиди Улф. Тя бе шпионирана от свой бивш съученик. „Шпионирането обикновено е запазена марка на прохождащите в областта киберпрестъпници. По тази причина, в голямата част от случаите на такъв тип атака, потребителите могат да се чувстват защитени, в случай че са взели минималните мерки за сигурност – сигурни пароли и качествен антивирусен продукт, по възможност със защитна стена,“ коментира специалистът по информационна сигурност от ESET България Спас Иванов.

Интересното в този конкретен случай е фактът, че киберпрестъпникът е успял да идентифицира г-ца Кларк по нейните снимки, след което е успял да пробие и фейсбук акаунта ѝ. Още повече че лаптопът, от който е осъществен шпионажа, е собственост на нейния приятел и тя почти не го е използвала.

„Никой не обича да бъде наблюдаван. А дори не искам да си помислям, че някой може да наблюдава и децата ми. Звучи като екстремен случай, но статистката сочи друго, и то е притеснително. Затова аз съм взел мерки и препоръчвам всеки да го направи, като започне от базовото – инсталирането на лицензиран антивирусен софтуер,“ допълва Иванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във