Параграф22 Daily

§22 Новини

Киевски съд възобнови делото за намеса на НАБУ в президентските избори в САЩ 2016 г.

Печорският окръжен съд в Киев е възобновил делото за намеса на служители на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) в президентските избори в САЩ през 2016 г. "Днес имаше съдебно заседание за възобновяване на делото за незаконна намеса на служители на НАБУ във вътрешните работи на Съединените щати, което завърши с решение на съдията да възобнови това дело", посочи украинският телевизионен канал NewsOne.

Ищец по делото е депутатът от Върховната Рада Андрей Деркач. Той смята, че необходимостта от възобновяване на случая се определя от предишните действия по разследването, които са били явно недостатъчни. "Украйна традиционно има добри отношения както с демократите, така и с републиканците в САЩ. При предишното ръководство на държавата страната беше вплетена в скандал и незаконно участие в президентските избори в САЩ", заяви депутатът.

През януари 2019 г. украинският политик, а сега депутат във Върховната рада от опозиционната платформа –„ За жизнь" Виктор Медведчук е заявил, че киевски съд е признал за противоправни действията на директора НАБУ Артьом Ситник и на парламентариста Сергей Лещенко, които са разпространявали информация за присъствието в т. нар. Списъци за черно счетоводство на Партията на регионите и на Пол Манафорт, който няколко месеца през 2016 г. ръководеше предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Мнозина в Киев отбелязват, че през 2016 г. някои украински политици и висши държавни служители са били заинтересовани от победа на Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г.

Хората от НАБУ отново не се явиха в съдебното заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във