Параграф22 Daily

§22 Новини

Килограми сребърни накити откриха в румънци

При два отделни случая митничари задържаха близо 2 кг сребърни бижута на обща стойност 11 100 лв.


При първия случай среброто е било скрито в бельото на млад мъж, който пътувал в автобус по редовната линия от Истанбул за Букурещ. Митническите служители извършват личен преглед на пътника - 27-годишния А.Б.. В бельото му са открити 704 грама сребърни накити, като най-голям бил броя на пръстените и обиците. Сребърното съкровище от 40 чифта обици, 43 броя пръстени, 38 медальони, 18 гривни и 13 синджири било увито в два пакета с кафяв скоч и скрито в боксерките на румънския гражданин. Според направената от вещо лице експертиза сребърните накити са от висока бижутерска проба 925 и са на стойност около 4 300 лева.


Друг опит за пренасяне на накити от сребро предотвратиха при съвместна проверка митнически и гранични служители, отново на ГКПП Капитан Андреево. На пункта пристигнал лек автомобил с румънска регистрация. Водачът на автомобила и пътниците в него не декларирали нищо пред митническите служители. Извършена е проверка на автомобила, при която в жабката и подлакътника на превозното средство са отрити 1,133 кг сребърни бижута, сред които 56 броя сребърни медальони, 50 броя синджири, 32 броя пръстени, 30 чифта обици и 28 гривни. Сребърните накити били грижливо опаковани в два найлонови плика. Водачът на автомобила П.В., на 40 години, румънски гражданин, признал, че сребърните изделия е закупил в Турция. Според експертизата на вещото лице стойността на откритите сребърни бижута е около 6 800 лева.


Накитите от двата случая са отнети в полза на държавата, а на нарушителите ще бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева според административно-наказателните разпоредби на Валутния закон. Общото количество на задържаните сребърни накити е 1,837 кг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във